„Vila de peste 2.000 de metri pătraţi este amplasată în cartierul rezidenţial din regiunea Telecentru a Capitalei, unde îşi au reşedinţele mai mulţi ambasadori. Ascunsă după un gard înalt de câţiva metri, din spatele căruia abia de i se vede partea superioară, vecinii au botezat-o „Casa Albă”, pentru culoarea faţadei şi coloanele greceşti ce înfrumuseţează intrarea. Aceasta a fost vândută la pachet cu o construcţie alăturată de peste 500 de metri pătraţi, destinată activităţilor sportive, în care doar piscina ocupă circa 200 de metri pătraţi”, se spune în investigaţie.

Potrivit jurnaliştilor de la RISE, construcţia vilei somptuoase, amplasată pe un teren de jumătate de hectar, a fost finalizată în 2009. Datele cadastrale arată că aceasta are şase apartamente, suprafaţa cărora variază între 140 şi 190 de metri pătraţi, dar şi un subsol de aproape 700 de metri pătraţi, în care se regăseşte inclusiv o sală de odihnă şi una de sport.

Proprietarul iniţial al clădirii a fost Medias Health Service SA. Firma face parte din conglomeratul de companii Accent Group, al cărei preşedinte este omul de afaceri Vladimir Russu. În 2010, vila trece în proprietatea lui Russu şi a Ninei Ladîghina de 75 de ani. Cei doi sunt parteneri de afaceri şi, la începutul acestui an, au fondat Business Agreement SRL. În loc de bani, Russu şi Ladîghina varsă în capitalul social al noii firme părţile deţinute în „Casa Albă”, evaluate în total la puţin peste 130 de milioane de lei. Astfel businessmanul se alege cu o cotă de 61,64%, iar partenera sa – cu 38,36%.

„Acordul prin care Russu a cedat offshore-ului cipriot imobilul impunător din cartierul rezidenţial a fost precedat de o altă tranzacţie. Cu jumătate de lună înainte, exact de Ziua Îndrăgostiţilor, Vladimir Russu şi Nina Ladîghina au mers la acelaşi GBC şi au semnat un contract autentificat de aceeaşi Olga Bondarciuc. Astfel, cei doi au devenit proprietarii a două clădiri din Chişinău: Centrul de Modă şi fostul sediu al Companiei de Asigurări ASITO din str. G. Bănulescu-Bodoni 57/1. Însă nu direct, ci prin intermediul Continental Business Invest SRL, companie în care Russu a preluat 61,64%, iar Ladîghina – 38,36%”, se mai arată în investigaţia pe care o găsiţi completă pe RISE.