„Ideea este ca statul să vină cu ajutor financiar pentru fermieri în situaţia unor calamităţi naturale, produse pe arie extinsă, cum ar fi îngheţuri sau secetă. Cu condiţia că agricultorii sunt asiguraţi. De regulă, companiile de asigurări acoperă maximum 70% din recolta compromisă. Diferenţa, în cazuri de secetă sau îngheţuri, conform conceptului proiecului de lege, urmează s-o plătească statul din Fondul calamităţilor naturale. Totodată, prin această lege se stabileşte un procent maxim de despăgubire, care va fi acoperit de către stat, astfel încât companiile de asigurări să nu facă abuz. Prin acest mecanism va fi stimulat şi sistemul de asigurări în agricultură”, a menţionat Alexandru Slusari, care anterior a fost preşedintele Asociaţiei UniAgroProtect.

„Anul trecut, UniAgroProtect a propus elaborarea unui astfel de proiect de lege şi ministrul a promis că acest act legislativ va fi propus Parlamentului până la sfârşitul anului 2016. Dar, fostul ministru e în arest la domiciliu, iar proiectul respectiv aşa şi nu există. Desigur, că paralel cu adoptarea acestei legi este necesar de majorat semnificativ nivelul de subvenţionare în agricultură”, a adăugat Alexandru Slusari.

Temperaturile scăzute şi precipitaţii abundente au adus pagube enorme agricultorilor. În mai multe raioane s-au format grupuri de monitorizare care urmează să stabilească exact impactul dezastrului natural..