În urma reformei din 2003, numărul de funcţionari publici (APL) a crescut cu 11.776 persoane. Pentru aceştia, se fac cheltuieli anuale de 1,4 miliarde de lei.

Deşi s-a declarat că reforma „va apropia serviciile de cetăţean”, Guvernul PCRM a urmărit exclusiv angajarea în noile structuri de administraţie a clientelei sale loiale de partid, majorându-se personalul scriptic cu 11%, afirmă Veaceslav Ioniţă.
 
Potrivit expertului, pentru PCRM, reforma a însemnat o creştere cu 40% a numărului de primării mici, fără populaţie - de la 647 în 2003 la 898 primării în prezent. Bugetele locale nu au crescut, iar lipsa bazei fiscale a contrazis promisiunea de a livra servicii locale mai calitative şi mai bune populaţiei.
 
Urmare a modelului de reformă „gonflabilă” aplicat de PCRM, statele de personal în multe dintre aceste primării au rămas incomplete, micile primării fiind incapabile să angajeze personal pentru servicii elementare, astfel autorităţile locale nu şi-au putut realiza nici măcar volumul minimal de obligaţii prescrise de lege.

„Trecerea la sistemul uninominal este un fel de deja vu cu trecerea la raioane din 2003”, afirmă Veaceslav Ioniţă.