Bugetul de stat pentru 2017, rectificat de Parlament: Va fi creat un fond de lichidităţi de 2 miliarde de lei

Bugetul de stat pentru 2017, rectificat de Parlament: Va fi creat un fond de lichidităţi de 2 miliarde de lei
Sursa: jurnal.md Foto: lexcafe.ro 10.03.2017 15:49
Proiectul legii Bugetului de Stat pentru anul 2017 a fost rectificat. Documentul votat de Parlament în prima lectură presupune majorări cu 385,9 milioane de lei a veniturilor şi a cheltuielilor bugetului general consolidat. 
 
Cele mai importante modificări vizează majorarea transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale şi repartizarea către acestea a unei părţi din fondul rutier. Astfel, alocaţiile Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor au fost diminuate cu peste 350 de milioane lei, suma urmând să fie transferată autorităţilor publice locale de nivelul doi pentru administrarea drumurilor de interes raional.

În acelaşi timp, transferurile către bugetele locale de nivelul întâi sunt majorate cu 385,9 de milioane de lei, ca urmare a excluderii din Legea privind finanţele publice locale a defalcărilor de la taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în ţară. Suma este prevăzută la veniturile bugetului de stat.
 
Documentul de rectificare a bugetului mai presupune şi crearea unei rezerve de lichidităţi (cash buffer) în mărime de 2 miliarde de lei.

„Acest instrument este pe larg utilizat în România, Ungaria, Turcia, etc. Măsura fost discutată cu partenerii de dezvoltare, în special FMI. Scopul acestuia este de a reduce riscurile generate de activitatea pieţei financiare. Rezerva de lichidităţi nu va putea fi utilizată pentru deficitul bugetar,în afară de cazurile excepţionale”, a declarat ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu.

„Rezervele de numerar rezultate din comercializarea valorilor mobiliare de stat vor fi plasate la un cont de depozit la termen la Banca Naţională a Moldovei, la aceeaşi rată a dobânzii şi aceeaşi maturitate, precum emise pe piaţa primară. „Astfel, majorarea datoriei va avea loc doar în termeni contabili, deoarece scopul acestei operaţiuni este formarea unui activ în formă de rezervă de lichidităţi, (care nu va fi utilizată pentru finanţarea activităţilor Guvernului”, a adăugat şeful de la Finanţe.

Proiectul de lege privind rectificarea Bugetului de stat pe 2017 urmează să fie votat de Parlament în lectura a doua.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI