Şi expertul economic Veaceslav Berbeca avertizează că legea privind liberalizarea capitalului ar putea tranforma Republica Moldova într-o zonă unde toţi hoţii ar putea să-şi legalizeze banii obţinuţi în mod dubios.
 
„Această lege ar avea mai multe consecinţe negative pentru Republica Moldova în cazul în care ar fi adoptată. Republica Moldova ar deveni o zonă în care s-ar spăla toţi banii obţinuţi în mod ilicit de cetăţeni ai Republicii Moldova, cât şi de cetăţeni străini. O altă problemă gravă, dacă această lege ar fi adoptată, ar fi că s-ar spulbera toate eforturile de reformare a justiţiei, pentru că aceasta nu ar avea nicio atribuţie sau eficienţă asupra tuturor banilor care ar fi liberalizaţi. Acest proiect de lege prevede o exonerare a persoanelor care liberalizează banii de verificarea veniturilor lor care urmează să fie legalizate. De asemenea, dacă această lege ar fi adoptată atunci ar fi un prilej foarte bun pentru a aduce în Republica Moldova banii care au dispărut în urma miliardului furat. Aşa cum este acest proiect de lege conceput crează toate condiţiile pentru ca pur şi simplu să spulbere toate investigaţiile privind recuperarea miliardului”, a menţionat Veaceslav Berbeca, expert IDIS Viitorul.
 
Mai mult, această lege le-ar permite politicienilor care au furat ţara în tot acest timp să-şi legalizeze averile, dar ar deschide uşa şi pentru străini.
 
„Ar putea să se întoarcă în ţară acele faimoase 440 de milioane de investiţii directe care au fost retrase anul trecut din Republica Moldova, cu jurisdicţii foarte interesante cum ar fi Cipru, Olanda, adică jurisdicţiile offshore în care ştim că anumiţi actori politici îşi ţin activele financiare. Deci se pregăteşte terenul, desigur sub o şapcă foarte frumoasă, ca aceşti bani să revină, să fie curăţaţi, contra acestei sume simbolice de două procente”, a opinat Victor Ciobanu.
 
„Din punctul meu de vedere, acest proiect de liberalizare a capitalului, sau mai bine zis de legalizare a ilegalităţilor, cu semnătura celor cinci deputaţi din Parlament este o portiţă nu doar pentru cetăţenii Republicii Moldova, ci şi pentru elemente destul de dubioase din întreaga lume care care pot să-şi legalizeze capitaluri obţinute fraudulos”, a punctat Veaceslav Negruţa.