Ministerul Economiei vrea să lase Ministerul Apărării fără Aeroportul Internaţional „Mărculeşti”

Ministerul Economiei vrea să lase Ministerul Apărării fără Aeroportul Internaţional „Mărculeşti”
Sursa: jurnal.md Foto: gov.md 30.01.2017 11:23
Ministerul Economiei propune transmiterea întreprinderii de stat Aeroportul Internaţional „Mărculeşti” din administrarea Ministerului Apărării în administrarea sa. Un proiect de hotărâre în acest sens, semnat de ministrul Economiei, Octavian Calmâc, este propus pentru dezbateri publice.
 
Potrivit proiectului, pe parcursul ultimilor ani activitatea întreprinderii se înrăutăţeşte în mod constant. Astfel, venitul din vânzări a scăzut de la 39 de milioane de lei în 2014 până la 7,4 milioane de lei în 2015. Totodată profitul brut ar fi scăzut de la 3,7 milioane de lei în 2014, fiind înregistrate pierderi de peste 21 de milioane de lei în 2015.
 
„Aceste rezultate se datorează unei gestionări ineficiente atât în aspect managerial, cât şi corporativ”, se spune în nota informativă a proiectului.

Aeroportul Internaţional Mărculeşti a fost fondat în anul 2004, în baza unităţii militare din Mărculeşti, are o suprafaţă de peste 265 de hectare şi dispune de infrastructură complexă.

Ulterior, în  2008, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat Legea cu privire la Aeroportul Internaţional Liber „Mărculeşti”. Legea prevede crearea unei zone economice libere, în baza infrastructurii şi teritoriului aeroportului, precum şi un regim vamal şi fiscal preferenţial.

Atât aeroportul, cât şi zona economică liberă sunt gestionate de către Întreprinderea de Stat „Aeroportul Internaţional „Mărculeşti”, în calitate de investitor general.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI