„În contextul apariţiei mai multor documente în spaţiul media referitor la offshore-urile cetăţeanului Vladimir Plahotniuc-Vlad Ulinici şi nu numai, vă informez următoarele.

În primăvara anului 2013, la una dintre şedinţele Comitetului de Stabilitate Financiară de pe lângă prim-ministrul Iurie Leancă, s-a menţionat că s-a format o gaură în buget de 2 miliarde de lei şi urmează a fi acoperită de undeva. Solicitarea a fost din partea ministrului de Finanţe Anatol Arapu). Respectiv, Viorel Chetraru, directorul CNA, mi-a pus în sarcina mea identificarea acestei sume cu înaintarea propunerilor”, povesteşte Mihail Gofman.
 
Astfel, fostul angajat CNA a propus taxarea prin aplicarea unei taxe unice a cifrei de afaceri a rulajelor efectuate între companiile moldoveneşti şi companiile offshore cu 7 la sută şi introducerea în Legea nr.845 cu privire la întreprinderi şi antreprenoriat a noţiunii noi de companie, din motiv că nu are legătură cu sistemul bugetar şi fiscal al RM, similar companiilor offshore.
 
„Propunerea a fost făcută încă în anul 2013 şi au fost informaţi primul-ministrul Leancă, Consiliul Suprem de Securitate, preşedintele RM, fără să fie luate anumite măsuri în acea perioadă. Şi apare întrebarea: cine şi de ce a blocat această propunere?! Probabil, cei care au interese şi multe offshore-uri, iar eu eram „tăvălit” pe coridoarele Guvernului că „de ce propun astfel de măsuri” şi de unde am eu astfel de informaţii”, susţine Gofman.
 
„Astfel, în primele şase luni ale lui 2013, în sistemul financiar-bancar autohton au fost identificate 349 de companii offshore noi în relaţii de afaceri cu societăţile autohtone, adică în medie apar pe lună câte 60 de societăţi. În total, prin sistemul financiar-bancar al Republicii Moldova numărul companiilor offshore în decontări cu agenţii economici autohtoni se estimează la 750 de societăţi, număr în permanentă creştere”, mai explică fostul şef din cadrul CNA.

Potrivit lui Gofman, doar în primul semestru al lui 2013 în sistemul bancar al RM s-a identificat o cifră de afaceri între agenţii economici autohtoni şi companiile offshore în mărime de aproximativ 51 de miliarde de lei, fiind achitate serviciile bancare ce variază pentru fiecare tranzacţie de la 20 până la 200 de dolari sau 40 – 250 de euro.
 
„Pentru 11 luni, cifra de afaceri cu companiile offshore se ridicase deja la 94 de miliarde de lei. Dacă ar exista o taxă fiscală unică de 7 la sută, în Bugetul Naţional urmau să fie încasate, în primul semestru, 3,2 miliarde de lei sau în 11 luni - 6,6 miliarde de lei, mijloace băneşti ratate şi care, după cum înţelegeţi, sunt în buzunarul… Corect, sunt în buzunarul lui Plahotniuc-Ulinici&Co”, a precizat Mihail Gofman.