Înainte de a fi votaţi, candidaţii au fost luaţi la întrebări de către legislatori, cele mai multe dintre ele cu privire la frauda din sistemul bancar, şi anume dacă banca centrală a avut suficiente instrumente pentru a stopa „jaful secolului”.

„Am activat anterior la BNM mulţi ani. S-a activat într-un cadru legal, dar în acea perioadă nu au avut loc astfel de chestii. Ceea ce s-a întâmplat este un mix de probleme şi lacune la mai multe niveluri. Sper în rezultatul ultimelor legi şi cu aportul meu personal vom revedea procedurile şi vom face tot posibilul ca aşa ceva să nu se mai întâmple”, a declarat Vladimir Munteanu.

În acelaşi context, potrivit noului viceguvernator al BNM, Cristina Harea, în cadrul investigaţiilor se va reuşi recuperarea unei părţi mici din banii furaţi în urma fraudei din sistemul bancar.

„Din informaţia pe care o posed din mass-media, pentru că încă nu am acces la documentele BNM, eu cred că prin metode tradiţionale va putea să fie restituită o mică parte din acei bani. Ceea ce citesc despre calitatea creditelor care au fost acordate fără garanţii mă face să bănuiesc că nu foarte mult o să putem restitui pe această cale”, a menţionat Cristina Harea.

În cadrul şedinţei Parlamentului, deputatul PLDM Maria Ciobanu l-a întrebat pe noul prim-viceguvernator al BNM cum intenţionează să curme practica acordării creditelor preferenţiale pentru angajaţii băncii centrale. Asta în condiţiile în care, chiar fostul guvernator Dorin Drăguţanu a beneficiat de un astfel de împrumut. Vladimir Munteanu a fost nevoit să recunoască faptul că atunci când a activat la BNM, a beneficiat de un credit în condiţii preferenţiale.
 
„Am beneficiat ca tânăr specialist de un credit pe care l-am restituit imediat. Nu ştiu circumstanţele de ultima oră, dar atunci se încerca de a motiva angajaţii care aveau salarii foarte mici. De asemenea, este această practică pentru a evita influenţa angajaţilor BNM asupra băncilor. Deja depinde de rata dobânzii, dacă e preferenţială, aveţi perfectă dreptate. Poate trebuie de revăzut ceva în acel regulament”, a spus Vladimir Munteanu.

Noul prim-viceguvernator al BNM a fost solicitat să spună ce l-a determinat să accepte un salariu mai mic decât la fostul loc de muncă.

„Am avut un salariu... soţia şi familia n-o să mi-o ierte. Fiind acolo, departe de RM, peste tot a răsunat ce s-a întâmplat în sistemul bancar. Nu mi-a fost indiferent ce s-a întâmplat”, a menţionat Munteanu.

Precizăm că în prezent, banca centrală mai are doi viceguvernatori, Aureliu Cincilei şi Ion Sturzu.