Sediul central al socialiştilor e situat în inima Chişinăului, la 10 minute distanţă de Preşedinţie, şi ocupă subsolul, parterul şi primul etaj al unui bloc cu nouă etaje. De departe ne întâmpină steagurile roşii ancorate la intrare şi afişele pre-electorale de pe faţada clădirii. Din interior se aud voci nervoase – participanţii unei emisiuni la un post de televiziune rusesc se agită pe ecranul unui televizor agăţat în sala de aşteptare. La masă, o doamnă de aproape 60 de ani face notiţe.

Banii socialiştilor – în buzunarul familiei Dolinţă

Socialiştii cheltuiesc peste un milion de lei pe an pentru închirierea celor 40 de sedii din ţară în care se află filialele partidului. O parte din aceşti bani sunt destinaţi pentru chiria sediului central al socialiştilor de pe strada Serghei Lazo, care este cel mai mare şi, implicit, cel mai costisitor oficiu. Cel puţin asta reiese din rapoartele financiare ale partidului depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC) în noiembrie 2014. Aici este menţionat că închirierea sediului central i-a costat pe socialişti în perioada campaniei electorale peste 43.000 de lei.

La aceeaşi adresă de pe strada Lazo are adresa juridică şi Fundaţia de binefacere „Soluţia”, fondată de Igor Dodon în 2011, când încă era membru al Partidului Comuniştilor. De la înfiinţare, fundaţia este condusă de Alla Dolinţă, care, după scrutinul din noiembrie 2014, a devenit membră a Parlamentului pe listele Partidului Socialiştilor.

Tot aici, din 2012, funcţionează şi Asociaţia Obştească „Institutul de Modernizare a Moldovei”, fondată de Igor Dodon şi alţi membri de partid.

Sediul socialiştilor şi compania offshore

În toamna anului 2011, Dodon s-a desprins din rândurile comuniştilor pentru a prelua conducerea Partidul Socialiştilor. A fost urmat de mai mulţi adepţi ai ideilor socialiste, printre care şi Alla Dolinţă. În 2013 partidul şi-a înregistrat noul statut, dar şi noul sediu central de pe strada Lazo.
Imobilul de peste 800 metri pătraţi, evaluat de Cadastru la şase milioane de lei, se afla în proprietatea familiei Dolinţă încă din octombrie 2007, prin intermediul companiei Foradex Plus.

În februarie 2009, Igor Dolinţă, fondatorul Foradex-Plus, decide să treacă biroul de pe strada Lazo în proprietatea companiei Vesma-Teh, al cărei unic fondator era atunci soţia sa, Alla Dolinţă.

Însă, două luni mai târziu, în aprilie 2009, Alla Dolinţă cedează 99% din capitalul social al Vesma-Teh offshore-ului cipriot HB Strenton Limited. Compania cipriotă este fondată de alte două companii offshore: Stateco (Nominees) Limited şi Stateco (Trustees) Limited, care apar în documentele Panama Papers.

Nagacevschi, reprezentantul offshore-ului cipriot

În această tranzacţie, HB Strenton a fost reprezentată de juristul Fadei Nagacevschi, fiul lui Vitalie Nagacevschi, ex-deputat PLDM şi, ulterior, avocatul oligarhului democrat Vladimir Plahotniuc. După alegerile locale din 2015, Fadei Nagacevschi a devenit unul dintre juriştii Partidului Socialiştilor. El a reprezentat interesele formaţiunii în cazul unor contestaţii depuse la CEC, dar şi atunci când a cerut demisia preşedintelui Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.

Contactat de reporterul RISE, Fadei Nagacevschi confirmă că a reprezentat compania cipriotă în tranzacţia din 2009, fără să dea mai multe detalii.

În incompatibilitate

Alla Dolinţă s-a aflat în incompatibilitate timp de câteva luni, din noiembrie 2014, când a devenit deputat, până în aprilie 2015. Motivul: încă din 2008 aceasta administra Vesma-Teh, compania de la care Partidul Socialiştilor închiriază sediul central. Prin urmare, timp de cinci luni, Alla Dolinţă a deţinut funcţia de director al unei companii, incompatibilă, potrivit legii, cu cea de deputat.

Acum, unic fondator al Vesma-Teh este fiica socialistei, Irina Dolinţă, 27 de ani, care a preluat acţiunile de la compania offshore HB Strenton Limited. Tranzacţia a avut loc în aprilie 2015, iar interesele companiei cipriote au fost reprezentate deja de tatăl Irinei, Igor Dolinţă.
Conexiunea cu Ucraina

HB Strenton, firma cipriotă a căror interese au fost reprezentate în Moldova de familia Dolinţă, dar şi de juristul Fadei Nagacevschi, a deţinut până în mai 2014 şi 100% din acţiunile „Institut portfelnîh investiţii”, companie ucraineană care administrează mai multe firme în Ucraina. În 2012 compania şi-a majorat capitalul social de patru ori, ajungând la 4,7 milioane de dolari. Pe 16 mai 2014, cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare din Moldova, firma ucraineană îşi răscumpără 91% din acţiuni, transferând companiei cipriote 4 milioane de dolari.

Potrivit documentelor obţinute de RISE, Alla Dolinţă a călătorit des în Ucraina şi de fiecare dată a declarat poliţiei de frontieră din ţara vecină că merge la aceeaşi adresă din Kiev – un apartament de pe strada Eroii Stalingradului. Din 2011, apartamentul cu suprafaţa de peste 120 de metri pătraţi este proprietatea fiicei deputatei, Irina.

Continuarea citiţi pe RISE Moldova