Pentru pensionari, minimul de existenţă a constituit 1523 de lei. Valoarea medie a pensiei lunare, stabilite la 1 iulie 2016, este de 1278 de lei. Astfel, pensiile nu doar că nu sunt în măsură să asigure o viaţă decentă bătrânilor, ci acoperă minimul de existenţă în proporţie de doar 84%.

Totodată, în condiţiile în care indemnizaţiile lunare pentru îngrijirea copiilor de până la 3 ani constituie în medie 1186,7 lei pentru persoanele asigurate, aceste plăţi acoperă valoarea minimului de existenţă pentru copiii în vârstă de 1-6 ani în proporţie de 80%. 

În cazul persoanelor neasigurate, cuantumul indemnizaţiilor lunare pentru îngrijirea copiilor (440 de lei) asigură doar 29,7% din necesarul minim pentru copiii în vârstă de 1-6 ani.

Datele statistice arată că cea mai mare valoare a minimului de existenţă este înregistrată pentru populaţia din oraşele mari (Chişinău şi Bălţi) – 1972 de lei, sau cu 12,2% mai mult comparativ cu alte oraşe – 1758 de lei şi cu 11,6% mai mult comparativ cu mediul rural – 1767 de lei.

De cealaltă parte, veniturile disponibile lunare ale populaţiei în primul semestru au constituit, în medie pe o persoană, 2028 de lei şi au depăşit mărimea medie a minimului de existenţă cu 11,8%.

Salariul mediu lunar pe economie al unui angajat în această perioadă a însumat 4835 de lei, astfel fiind posibilă acoperirea minimului de existenţă pentru populaţia în vârstă aptă de muncă de 2,5 ori.

Coraportul dintre salariul mediu lunar şi valoarea medie a minimului de existenţă pentru populaţia aptă de muncă diferă în funcţie de activităţile economiei naţionale.

Nivelul maxim de acoperire a minimului de existenţă pentru populaţia aptă de muncă a fost atins de salariaţii din sectorul informaţii si comunicaţii – de 5,6 ori, iar cel minim – de salariaţii din agricultură, silvicultură şi pescuit, ale căror salarii acoperă minimul de existenţă în proporţie de 1,5 ori.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.