Oficialul european a declarat că numele celor implicaţi în jaful bancar trebuie să fie dezvăluite şi speră că acest lucru va fi posibil cu implicarea partenerilor noştri de dezvoltare.

„Desigur, să furi un miliard necesită timp şi, probabil, multe persoane sunt implicate. Dar cine sunt acestea?! Cred că numele lor ar fi trebuit să fie spuse, iar eroii acestei poveşti trebuie să fie cunoscuţi cetăţenilor şi, cel mai important, banii trebuie să fie întorşi în băncile acestui stat şi oamenilor care deţineau aceşti bani. În caz contrar, va rămâne o mare injustiţie în istoria ţării. Sper, cu ajutorul partenerilor internaţionali o să le daţi de capăt”, a declarat europarlamentarul lituanian.

Oficialul a mai declarat că Uniunea Europeană aşteaptă finalitatea anchetei privind jaful secolului.

„Chiar şi un milion să se fi furat, e foarte mult, deoarece corupţia este o boală mare pentru orice ţară. În special, pentru o ţară care are nevoie de investiţii pentru existenţa sa. Nu poţi explica oamenilor cărora le plăteşti 200 de euro, că laşi de izbelişte un miliard furat, nu. Faptele bune trebuie să stea la locul potrivit. Şi pentru noi, şi pentru relaţiile noastre este foarte important să vedem finalul acestei istorii. Sper că asta se va întâmpla cât de curând posibil”, a menţionat Petras Austrevicius

Petras Austrevicius este raportorul pentru Republica Moldova în Parlamentul European. Anterior, europarlamentarul a criticat dur autorităţile din Republica Moldova pe care le-a îndemnat să se „trezească” şi să demonstreze responsabilitate politică faţă de ţară şi faţă de cetăţeni.

Oficialul european a făcut referire la scandalul legat de furtul miliardului de dolari din bănci, care nu s-a soldat cu o investigaţie completă până în prezent, la dovezile clare de corupţie în toate segmentele politice, precum şi la reformele blocate.

Astfel, nu este nicio surpriză, că guvernele de la Chişinău se perindă cu acceaşi viteză cu care se schimbă anotimpurile, a mai accentuat Austrevicius.