Tot­o­dată, ana­lis­tul poli­tic sus­ţine că cetă­ţe­nii R. Mol­dova tre­buie să ştie care sunt con­di­ţi­ile impuse de Fon­dul Mone­tar Inter­naţio­nal (FMI). „Noi nu ştim abso­lut nimic. Care sunt con­di­ţi­ile FMI-ului. Aştep­tăm nişte răs­pun­suri ofe­rite de guver­nare, însă aceasta tace”, a sub­li­niat Boţan, citat de ZdG.

În ace­laşi timp, fos­tul minis­trul al Finanţe­lor, Vea­ce­slav Negruţa, susţine că, acor­dul cu FMI va fi un instru­ment de a pune pre­siune pe auto­ri­tă­ţile de la Chi­şi­nău pen­tru a imple­menta refor­mele. 

„Sem­na­rea aces­tui acord este unica pâr­ghie care poate impune auto­ri­tă­ţile de aici să facă anu­miţi paşi. Cu toate aces­tea, nu cred că această Guver­nare este capa­bilă să imple­men­teze reforme de care are nevoie soci­e­ta­tea. Cel mai des, obser­văm că nego­ci­e­rile au loc în altă parte decât în Guvern sau Par­la­ment. Ceea ce arată că insti­tu­ţi­ile sta­tu­lui rămân în cap­ti­vi­ta­tea unor cen­tre care au inte­rese per­so­nale. Sun­tem obiş­nu­iţi că deciziile sunt luate peste noapte. Sun­tem osta­ti­cii unui sis­tem con­struit migă­los de acele cen­tre de mani­pu­lare. Reforma nu este să tai pan­glica, ci să-ţi asumi nişte res­pon­sa­bi­li­tăţi pe care să le explici zi de zi. Cam­pa­nia elec­to­rală va trece şi după asta vom primi şi nota de plată, adică foaia de par­curs accep­tată de Guvern”, a sub­li­niat fos­tul minis­tru al Finan­ţe­lor.

Amin­tim că, la 24 august, Româ­nia va trans­mite prima tranşă din Asis­tenţa finan­ci­ară şi ram­bu­r­sa­bilă pen­tru R. Mol­dova, în valoare de 60 de mili­oane de euro din suma totală de 150 de mili­oane de euro. „Dar acest aju­tor va fi o mică pică­tură căzută în nisip, pe care s-ar putea să nu o sim­ţim”, a men­ţio­nat Negruţa.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.