„Spălătoria rusească” sau „Laundromatul” este cea mai mare operaţiune de spălare de bani din Europa de Est. În perioada 2010-2014, organizaţii criminale şi politicienii corupţi din Rusia au transferat 20 miliarde de dolari obţinuţi din afaceri murdare, prin acest sistem format din zeci de companii offshore şi bănci, în care au fost utilizate credite false şi interpuşi. Procesul de spălare a banilor a fost „legalizat” de judecători din Republica Moldova, iar o dată „albite”, sumele au fost răspândite în întreaga Europă prin intermediul băncilor letone.

Procurorii din mai multe ţări urmăresc provenienţa şi traseul banilor, iar la Chişinău – organele de anchetă susţin că cel puţin 13 milioane de dolari din

„Laundromat” au revenit în Republica Moldova prin diverse companii offshore.

Reporterii RISE Moldova au urmărit firul tranzacţiilor prin care mai multe firme offshore, reprezentate de persoane “proxy” din Ucraina, au devenit acţionare la MAIB.

Azyol Development Ltd., cu sediul în Cipru, este una dintre companiile care au primit bani din „Laundromat”. La începutul acestui an, firma deţinea 4 la sută din acţiunile MAIB pe care le-a cumpărat în două tranşe, în 2013 şi 2014, cu aproximativ 3,54 milioane de dolari.

Recent, pachetul de acţiuni al Azyol a fost anulat. Asta după ce Banca Naţională a Moldovei (BNM) a depistat că firma, cu sediul în Cipru, împreună cu alţi acţionari – care în total deţineau 39,5% din MAIB – au acţionat în mod concertat, procurând acţiuni MAIB fără permisiunea BNM.

Potrivit legii, în cazul în care există o relaţie sau înţelegere între anumite persoane la achiziţionarea de pachete de acţiuni la o bancă în mărime de peste 1% din capitalul băncii, acestea sunt obligate să notifice BNM.

Într-o schemă tipică de spălare a banilor, o sumă mare de capital este adunată de mai multe grupuri, după care este trecută prin câteva firme-fantomă, controlate de aceeaşi oameni, cu scopul de a ascunde originea banilor. Tranzacţiile sunt „ambalate” şi însoţite de documente fictive pentru a părea legale. După finalizarea procesului de spălare, banii sunt transferaţi proprietarilor reali.

În cazul Azyol, banii au avut un traseu complicat, călătorind prin contul a cel puţin şase companii offshore, pe care RISE Moldova le-a putut identifica. În acest caz, circuitul banilor din „Laundromat” la MAIB a trecut prin următorul coridor financiar: Executorul judecătoresc Svetlana Mocan, având la mână o ordonanţă de judecată, emisă de un judecător din Republica Moldova, încasează bani de la companii din Rusia, în contul ei de la Moldindconbank. În continuare, banii sunt transferaţi în bănci din Letonia, în contul unor companii offshore înregistrate în Marea Britanie. După mai mute tranzacţii financiare între companii străine, în final, banii ajung în contul Azyol Development Ltd care cumpără acţiuni la MAIB.

Încă o companie – mai mulţi bani spălaţi

Un alt acţionari MAIB, compania letonă Dilnoro Group SIA, a beneficiat de bani proveniţi din „Laundromat”. Dilnoro este reprezentată de cetăţeanul ucrainean Anatolii Mykosianchuk.

Banii care au ajuns în conturile Dilnoro au migrat prin mai multe bănci din diferite ţări. Suma iniţială, de 967 mii de dolari, a crescut la 988 mii de dolari în traseul ei spre destinatarul final.

Din aceşti bani, pe 18 martie 2013, Dilnoro Group a cumpărat 4093 de acţiuni MAIB (reprezentând 0,4% din valoarea totală a acţiunilor băncii), achitând pentru ele 4,4 milioane de lei (337 mii de dolari la ziua respectivă – n.r.).

De asemenea, în extrasul bancar al companiei Dilnoro destinaţia plăţii este menţionată ca „achiziţia materialelor de construcţie”. Anchetatorii moldoveni, însă, susţin că banii au fost folosiţi pentru a achiziţiona acţiunile MAIB, iar după tranzacţiile adiţionale, Dilnoro a cheltuit, în martie 2013, aproape 1 milion de dolari pentru a-şi mări prezenţa sa în bancă.

Pe 22 martie 2013, alarmată de tranzacţiile suspecte, Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a suspendat operaţiunile companiei Dilnoro ce ţine de pachetul celor 4093 de acţiuni ale MAIB.

Ulterior, Dilnoro a vândut o parte din acţiunile deţinute la MAIB offshore-ului britanic Hessond Solution Ltd., care de asemenea a beneficiat de banii proveniţi din „Laundromat”, fiind reprezentată de ucraineanul Valentyn Kanavchenko. Aceste două companii au devenit parte a „consorţiului” care în martie 2013 a acţionat concertat, intrând în posesia a circa 40% din acţiunile MAIB.

Dilnoro, însă, este până şi în prezent proprietara a 0,39% din acţiunile MAIB, în timp ce Hessond, ca şi alte companii din „consorţiu”, a fost obligată, conform documentelor oficiale MAIB, să vândă cota sa de 4,49 % din acţiunile băncii. Totuşi nu este clar de ce Dilnoro i s-a permis să-şi păstreze acţiunile.

Continuarea citiţi pe rise.md