Instituţia internaţională, care este unul dintre principalii parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, a anunţat că a achiziţionat încă 12,5 la sută din acţiunile Victoriabank la un preţ de 6 milioane de euro, pentru a restabili guvernanţa corporativă la această bancă.

Astfel, din noul Consiliu de Administrare al Victoriabank fac parte Igor Spoială, Ionuţ Octavian Pătrăhău şi Gavin N. Ryan, ambii din partea BERD, Victor Ţurcan, Lobanov Sergey, Ion Prisăcaru şi Andrei Cojocaru.

Noua componenţă a Consiliului de Administraţie a fost aleasă pentru o perioadă de patru ani şi îşi va exercita funcţiile după aprobarea membrilor de către BNM. 

Totodată, acţionarii au ales compania pentru exercitarea funcţiilor Comisiei de Cenzori, cu un mandat de patru ani.

Precizăm că Victoriabank funcţionează fără guvernanţă corporativă din septembrie 2014, când consiliul de administraţie al băncii a fost suspendat printr-o decizie judecătorească. Un nou consiliu format din şapte membri a fost ales în octombrie 2015 în cadrul unei şedinţe extraordinare a acţionarilor, iniţiată de BERD. Acesta însă a rămas nefuncţional în condiţiile în care trei membri aleşi nu au depus documentaţia necesară pentru a fi aprobată de către Banca Naţională.

BERD a achiziţionat 12,5 la sută din capitalul Victoriabank la preţul de 42 lei (1,92 euro) pe acţiune de la Alpha Bank România, subsidiara Alpha Bank din Grecia. 

Totodată, instituţia financiară a anunţat că este gata să cumpere întreg pachetul de acţiuni de la Victoriabank. Printr-o decizie fără precedent, Consiliul director al BERD a autorizat achiziţionarea a până la 100% din acţiunile băncii din Moldova.