Durata acestei perioade va fi decisă de către BNM, în consultare cu CNPF şi Ministerul Finanţelor.  În timpul „perioadei intermediare”, BNM trebuie să deţină cel puţin 2/3 din acţiuni şi fiecare dintre ceilalţi acţionari nu pot deţine mai mult de 5% din acţiunile rămase.

Proiectul de lege privind redresarea şi rezoluţia băncilor propune cadrul legal de gestiune a crizelor din sectorul bancar.

„Proiectul prevede şi posibilitatea acordării sprijinului financiar public extraordinar unei bănci supuse rezoluţiei prin intermediul unor instrumente suplimentare de stabilizare financiară, puse în aplicare sub conducerea Ministerului Finanţelor, în strânsă cooperare cu Banca Naţională”, se spune în nota informativă.

Documentul propune, de asemenea, constituirea unui fond de rezoluţie cu contribuţii colectate din sectorul bancar, de principiu anterior şi independent de orice operaţiuni de rezoluţie.

Resursele fondului de rezoluţie bancară trebuie să atingă, până la data de 31 decembrie 2024, 1% din volumul depozitelor garantate ale băncilor. Fondul de rezoluţie bancară va fi administrat de către Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, iar utilizarea resurselor fondului de rezoluţie se poate face numai în baza deciziei BNM.

Al treilea proiect prevede majorări ale sancţiunilor pe care Banca Naţională poate să le aplice băncii, acţionarilor sau administratorilor.

De asemenea, în contextul transparenţei şi ridicării calităţii acţionariatului bancar, proiectul prevede modificări în contextul obţinerii permisiunii prealabile scrise a Băncii Naţionale de la persoanele care au drept scop de a primi acţiuni ale băncii, ca aport la capitalul său social.
 
„Amendamentul în cauză va contribui la sporirea posibilităţilor Băncii Naţionale de a identifica per persoană fiecare deţinător de acţiuni a unei bănci în cazul în care acea persoană obţine acţiunile prin intermediul altor tranzacţii şi acorduri de cât achiziţionarea acestora într-un mod transparent pe o piaţă reglementată”, se mai spune în document.