„Atenţionăm că în iunie 2015, în cadrul dezbaterilor pachetului agricol şi în contextul discuţiei despre oportunitatea micşorării cotei TVA pentru comercializarea cărnii, Ministerul Economiei, ţinând cont de poziţia negativă a Ministerului Finanţelor, a promis introducerea în scurt timp a măsurilor de protejare a producătorilor autohtoni faţă de importul cărnii de pasăre din Ucraina”, se spune într-un comunicat de presă expediat de asociaţie.

Totodată, se face trimitere la raportul Comisiei speciale pentru elaborarea şi aprobarea de către Parlament a pachetului de modificări legislative în vederea susţinerii agricultorilor, în care se spune că ministerele de resort au fost împotriva creării un mecanism fiscal separat doar pentru producătorii avicoli. 

„În urma informaţiei prezentate de Ministerul Economiei, s-a relevat faptul că piaţa a fost invadată de produse avicole de origine ucraineană şi că producătorul agricol avicol autohton ar trebui protejat anume în această direcţie. În aceste circumstanţe, membrii Grupului de lucru au optat pentru aplicarea unor măsuri de salvgardare prin aplicarea la importul cărnii de pasăre şi a produselor derivate din Ucraina a unor taxe vamale speciale. (...) Se consideră pertinentă instituirea unor măsuri de salvgardare la importul mărfurilor ce ţin de producţia avicolă din Ucraina, pînă la luarea unor decizii comune cu partea ucraineană privind semnarea protocolului corespunzător. Iată de ce, Ministerul Economiei va iniţa şi pregăti toate deciziile necesare pentru aplicarea măsurilor de salvgardare, pe o perioadă definită, pentru a proteja producătorul local”, se spune la pagina 17 al raportului comisiei speciale.


„Însă când în primul trimestru al anului 2016 au fost discutate măsurile de limitare a importurilor din Ucraina, carnea de pasăre a fost exclusă pe ultima sută de metri şi fără explicaţii din lista produselor pentru care se introduceau cotele de import”, atenţionează Asociaţia Producătorilor din Industria Avicolă.

În această situaţie, reieşind din creşterea semnificativă a importurilor cărnii de pasăre din Ucraina, Asociaţia Producătorilor din Industria Avicolă solicită revenirea la problema introducerii cotelor de import.