„Sectorul a fost decapitalizat încă din 2015 după ce au fost simţite consecinţele jafului din sectorul bancar, prin deprecierea valute naţionale. Brusc s-au scumpit creditele, resursele energetice, fertilizanţii. Agricultorii privesc aceste lucruri ca pe o încercare de a micşora preţurile. În ultimii cinci ani nu am avut preţuri atât de mici pentru grâu. Chiar şi cu recoltă mai bună ca anul trecut, agricultorii nu vor obţin venituri. Scopul este de a scădea preţurile, sunt mulţi intermediari. Este un gigant care controlează 60% din piaţă. Scopul este de a procura cât mai ieftin şi de a vinde cât mai scump. Marea majoritate a acestei producţii va fi exportată, dar venitul principal rămâne la intermediari şi la acest gigant. Toată lumea ştie că este vorba despre Trans-Oil, iar directorul acestei companii este membru activ al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, condusă de Vladimir Plahotniuc. Scopul este de a micşora preţul, de a cumpăra mari cantităţi, apoi peste 2-3 luni preţurile vor creşte, iar grâul va fi exportat. Presupun că în septembrie preţul ar trebui să fie 2,5 lei. Este vorba de 50 de bani pe care-I pierdem de pe fiecare kilogram. Dacă avem 1 milion de tone, vor fi pierderi de 500 de milioane de lei. Deja în octombrie preţul va ajunge la 2,60-2,70 de lei. Ministerul Agriculturii nu ar trebui să vină cu aceste declaraţii triumfaliste, să nu se laude că avem o recoltă record”, a declarat Slusari în cadrul emisiunii Alb&Negru de la Unimedia.

„Noi nu o dată am scris scrisori la Consiliul Concurenţei. Chiar este constatarea că ei deţin 60% din piaţă. Dar Consiliul Concurenţei niciodată nu a intervenit. În orice economie de piaţă, rolul principal în reglementarea preţurilor aparţine Consiliului Concurenţei. Statul închide ochii la mişmaşurile din economia tenebră. Când sunt lezate interesele fermierilor, iar ei încearcă să riposteze, statul imediat aplică bâta Fiscului. Această situaţie va dura până când agenţii economici nu vor plăti mită ca să scape de controale, nu se vor teme să iasă la proteste. Toată economia RM este excesiv de monopolizată, tenebrizată, off-shorizată şi controlată de un singur clan. Au fost mai multe clanuri, dar a rămas unul”, a adăugat Slusari. 

Precizăm că viceministrul Agriculturii Vasile Luca a declarat anterior că informaţiile despre recolta de cereale au fost oferite de către direcţiile raionale pentru Agricultură şi Alimentaţie, iar acuzaţiile producătorilor sunt nefondate. Luca a mai spus că autorităţile nu au interesul să micşoreze preţul cerealelor pe piaţa internă.