Principala lege financiară a statului prevede venituri de 31,3 miliarde de lei şi cheltuieli de 35,5 miliarde de lei. Deficitul bugetar este estimat la 4,2 miliarde de lei, cu 2,8 la sută mai mult faţă de anul trecut. 

Sursele de finanţare a deficitului bugetar pe care mizează autorităţile sunt privatizările - circa 300 de milioane de lei, valorile mobiliare de stat - 200 de milioane de lei şi împrumuturi externe - circa 6,7 miliarde de lei.

În 2016, veniturile bugetului vor fi mai mari cu 11 la sută în raport cu anul trecut. Acestea vor fi încasate din impozite şi taxe – 26 de miliarde de lei, venituri nefiscale, dar şi din granturi externe – 3,6 miliarde de lei. Pentru anul 2016, principalul donator va fi Comisia Europeană, din contul căreia vor fi valorificate mijloace financiare în sumă totală de 2,7 miliarde de lei.

Cele mai multe resurse au fost alocate pentru învăţământ şi sănătate. Statul va cheltui în acest an 100 de milioane de lei pentru organizarea alegerilor prezidenţiale, care vor avea loc în toamnă. În buget sunt prevăzute şi alocaţii de peste 39 de milioane de lei pentru finanţarea partidelor - cheltuieli care au fost generate de intrarea în vigoare a modificărilor operate la Codul Electoral. 

Pentru a intra în vigoare, proiectul Legii Bugetului de Stat pentru 2016 urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.