Anunţul a fost făcut de directorul BERD pentru Instituţii Financiare din Republica Moldova, Ucraina, Belarus şi Balcanii de Vest, Henry Russell.

„Consiliul director al BERD, care reprezintă 65 de guverne, UE şi Banca Europeană de Investiţii, a autorizat achiziţionarea până la 100% din acţiunile Victoriabank. Suntem pregătiţi să facem acest pas dacă el va ajuta ca Victoriabank să rămână o instituţie independentă, profitabilă şi comercială. Cu toate acestea, înainte de a întreprinde anumite acţiuni noi, este necesar de a efectua o evaluare meticuloasă şi de a stabili valoarea exactă a acţiunilor Victoriabank. De asemenea, este necesar ca banca să aibă un Consiliu de administrare funcţional”, a declarat Henry Russell, într-un interviu acordat revistei Profit.

Anunţul BERD vine după ce, recent, instituţia internaţională şi-a majorat participaţia la Victoriabank până la 27,5 la sută. BERD a achiziţionat 12,5 la sută din capitalul Victoriabank la preţul de 42 lei (1,92 euro) pe acţiune de la Alpha Bank România, subsidiara Alpha Bank din Grecia, valoarea tranzacţiei fiind de 6 milioane de euro.

„Scopul BERD este de a restabili guvernanţa corporativă şi de a menţine Victoriabank drept o instituţie independentă, profitabilă, ghidată de principii comerciale, şi cu acţionari transparenţi, o bancă ce lucrează în beneficiul economiei RM. Considerăm că acesta ar trebui să fie scopul tuturor acţionarilor, poziţia lor comună”, a adăugat oficialul de la BERD.

Un nou Consiliu de Administrare al Victoriabank urmează să fie ales la adunarea generală a acţionarilor, programată pentru 8 iulie.

„Aş dori să evit speculaţiile, dar sper că în cadrul acestei adunări va fi ales Consiliul de administrare al băncii, iar membrii acestuia vor prezenta documentele necesare Băncii Naţionale pentru aprobare, astfel încât acest organ abilitat să poată funcţiona şi asigura guvernanţa corporativă la Victoriabank. BERD va propune aceleaşi persoane ca şi data trecută: Ionuţ Pătrăhău şi Gavin N. Ryan. Ambii sunt bancheri cu experienţă la nivel internaţional, au cunoştinţe profunde la capitolul guvernanţă corporativă. Vor acţiona în calitate de membri independenţi ai Consiliului în interesul Victoriabank şi al tuturor acţionarilor săi”, a precizat Henry Russell.

În cadrul aceluiaşi interviu, reprezentantul instituţiei internaţionale a punctat ce ar trebui să întreprindă băncile, Guvernul şi BNM pentru a restabili parteneriatul cu BERD.

„În calitate de investitor, ştim mult prea bine că RM trebuie să-şi îmbunătăţească climatul investiţional cât mai urgent. Un mediu de afaceri stabil, previzibil, corect şi care sprijină afacerile va atrage investiţii locale şi străine, care la rândul lor vor contribui la crearea locurilor de muncă şi vor aduce prosperitate cetăţenilor acestei ţări. Reiterez, reformele şi transparenţa sectorului bancar sunt hârtia de turnesol pentru a determina dorinţa şi abilitatea autorităţilor de a implementa alte reforme structurale menite să ducă la îmbunătăţirea climatului de afaceri. Drept un prim-pas în sectorul bancar, BNM trebuie să asigure ca doar acţionarii transparenţi şi cu o reputaţie bună să deţine controlul asupra băncilor din Moldova”, a conchis Henry Russell.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.