Agenţia a publicat ieri pe site-ul său noile preţuri-plafon de comercializare a carburanţilor pentru următoarele două săptămâni, care sunt mai mari faţă de tarifele stabilite pe 31 mai. Cel mai mult a crescut preţul pentru un litru de motorină, de la 13 lei şi 83 de bani la 14 lei şi 35 de bani. Astfel, astăzi aproape toate benzinăriile au afişat preţuri mai mari pentru diesel, afirmă preşedintele UniAgroProtect.

„Pentru agricultori nu sunt deloc clare ultimele manipulări cu preţurile la produsele petroliere. Apare o întrebare firească - care este motivul majorării considerabile a preţurilor la motorină, admisă ieri de către ANRE? Se creează impresia că deja de câteva săptămâni asistăm la un spectacol: petroliştii majorează preţurile la motorină cu 1,1 lei, Guvernul face apel la ANRE, aceasta intervine şi micşorează preţurile cu 30 de bani. Peste două săptămâni urmează o altă majorare cu 52 bani, astfel încât să fie compensate „incomodităţile” petroliştilor după ce prima lor majorare a preţurilor cu 1,1 lei a fost corectată de ANRE”, afirmă Alexandru Slusari.

„Noi am analizat dinamica preturilor la ţiţei. Vedem că în perioada de două săptămâni de până la 31 mai, data când ANRE a stabilit primul plafon de 13,85 lei pentru un litru de motorina, un baril marca Brent a oscilat la preţul între 48,5 şi 49,5 dolari SUA. În următoarele două săptămâni până la 14 iunie, această oscilaţie nu a suferit schimbări semnificative. Mai mult ca atât, noi observăm trendul uşor spre scăderea preţurilor”, a adăugat Slusari.


ANRE nu a comentat deocamdată acuzaţiile fermierilor. Precizăm că preţurile plafon stabilite de ANRE la fiecare două săptămâni au la bază patru componente principale: cotaţiile medii Platts pentru benzină şi cotaţiile medii Argus pentru gazul lichefiat; costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal şi marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere.