Raportul auditul situaţiilor financiare pentru anul 2015, realizat de celebra companie KPMG pune la îndoială datele publicate de bancă privind structura de proprietate, potrivit Mold-Street.

Potrivit KPMG, deşi Victoriabank "a dezvăluit numele beneficiarilor efectivi pe baza informaţiilor şi documentelor aflate la dispoziţia Băncii şi raportate la Banca Naţională a Moldovei ..., procedurile efectuate de noi au relevat faptul că ar putea exista alţi beneficiari efectivi decât cei dezvăluiţi de către Bancă în situaţiile financiare, dar nu am putut să concluzionăm asupra acestui aspect". 

„În consecinţă nu am putut determina efectul posibil al acestei limitări asupra în Nota 1 Informaţii Generale şi asupra informaţiilor prezentate în Nota 34 Părţi afiliate din situaţiile financiare", mai precizează compania de audit.

De notat că Victoriabank nu a publicat încă pe pagina WEB Raportul anual pentru 2015 şi nici Raportul auditorului asupra situaţiilor financiare anuale proprii. Totodată nu a oferit un comentariu referitor la aceste concluzii ale KPMG.

Potrivit ultimelor informaţii privind structura de proprietate şi beneficiarii efectivi publicate de Victoriabank încă cinci luni în urmă, acţionar majoritar este milionarul rus Serghei Lobanov care prin firma Insidown din Cipru deţine 39,2%.

Urmează BERD cu 15,06%, Alpha Bank din România - 12,5%, Victor Ţurcan - 10,45%, Galina Proidisvet - 4,04%, Valentina Ţurcan - 2,47%, Mihail şi Elena Artemenco - 2,49 şi 2,45% şi firma Notabil Plus - 2,36%.

La începutul anului 2015, BERD a anunţat că vrea să cumpere o cotă mai mare de 50% din capitalul Victoriabank, unde deţine în prezent 15,06% din acţiuni.

Intenţia a generat o reacţie negativă din partea autorităţilor de la Chişinău. În consecinţă relaţiile dintre BERD şi autorităţile moldovene au devenit destul de încordate în anul 2015, ca urmare a unor acţiuni ce au blocat intenţia Băncii de a cumpăra un pachet de peste 50% de la Victoriabank  şi de a finanţa un proiect ce ar creşte siguranţa şi transparenţa din sistemul bancar moldovenesc.