Joi, 7 aprilie 2016, în cadrul unei şedinţe extraordinare Consiliul de administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare a aprobat Hotărârea cu privire la etapele, termenele, modul şi procedurile de anulare a acţiunilor şi emiterea de noi acţiuni ale Moldova-Agroindbank SA.

De ce au fost anulate 3,53% de acţiuni de la MAIB

Potrivit unor surse e vorba de anularea pachetului de 3,53% de acţiuni deţinut de firmele Money@Box Ltd, Nestol Limited, Business Worldwide Alliance Financial Services Ltd şi Advanced Asset Protection LTD, pe care BNM le-a blocat începând cu 23 decembrie 2015.

Tot atunci Banca Naţională a obligat acţionarii să înstrăineze în termen de trei luni de la data de 23 decembrie 2015, aceste pachete de acţiuni. Proprietarii însă nu au reuşit, pentru că pe acţiuni a fost pus sechestru.

În consecinţă CNPF a decis să le anuleze, iar în schimb vor fi emise noi acţiuni, cu ulterioara plasare a lor spre în vânzare liberă pe piaţă deschisă.

Aceeaşi soartă ar putea avea şi pachetul de 39,58% din acţiuni de la Moldova-Agroindbank, blocat de BNM pe 2 martie 2016, la fel pentru că proprietarii au acţionat concertat.

„Această decizie urgentă este dictată de faptul că două pachete de acţiuni ale MAIB - 3,53% şi 39,58% au fost declarate de BNM „concentrate”. Conform legislaţiei naţionale proprietarii acestora au trei luni pentru a prezenta regulatorului documentele necesare, inclusiv de provenienţă a banilor, sau să vândă acţiunile. În caz că aceasta nu se va întâmpla peste 90 de zile emitentul, în cazul nostru - conducerea MAIB, este obligată să anuleze aceste acţiuni şi să elibereze o nouă emisie de acţiuni în acelaşi volum” a declarat pentru Infotagun reprezentant al CNPF.

Legislaţia obligă emitentul să vândă acţiunile într-o emisie nouă pe piaţa publică, iar banii încasaţi, excluzând toate cheltuielile pentru noua emisie, să îi returneze acţionarilor care în opinia BNM au acţionat concertat la procurarea acestor acţiuni.

„Şi aici a apărut o serie de întrebări procesuale la care BNM şi CNPF trebuie să răspundă pentru ca procedurile efectuate de emitent să corespundă legislaţiei Republicii Moldova şi regulamentelor regulatorilor”, a menţionat oficialul de la Regulator.
Cei de la CNPF au refuzat să spună la ce preţ emitentul va trebui să propună spre vânzare noua emisiune de acţiuni de 3,53%.

Cine este victimă şi cine va fi beneficiar al exproprierii

„Regulamentul adoptat pentru MAIB, coordonat cu BNM, stipulează în detalii regularitatea tuturor acţiunilor emitentului de valori, inclusiv privind stabilirea preţului la care acţiunile se vor propune spre vânzare”, potrivit unei surse din cadrul CNPF.
Adoptarea unui Regulament similar pentru toţi emitenţii din Republica Moldova, acţiunile căror au fost declarate „concentrate” ar dura cel puţin trei luni. Practic tot atât durează şi coordonarea documentului cu Ministerul Economiei, al Finanţelor, al Justiţiei şi alte structuri de stat.

Preşedintele Moldova Agroindbank, Serghei Cebotari, a confirmat că banca a primit documentul aprobat de Regulatorul pieţei.

„Documentul ne ajută să îndeplinim cerinţele legii cu privire la instituţiile financiare, care vizează procedura de anulare a pachetelor de acţiuni şi eliberarea unei emisii noi. Cu ajutorul Regulamentului conducerea a anulat 3,53% de acţiuni în termenii prevăzuţi de lege”, a spus bancherul, citat de Infotag.

Managerul băncii a evitat să spună la ce preţ banca va propune spre vânzare publică acţiunile din emisia nouă, menţionând că în acest proces acţiunile emitentului vor corespunde indicaţiilor regulatorilor pieţei.

„În regulamentul CNPF coordonat cu BNM totul este scris clar, inclusiv preţul valorilor din emisia nouă”, a subliniat preşedintele Moldova Agroindbank, Serghei Cebotari.

De notat că aceeaşi soartă ar putea avea şi pachetul de 39,58% deţinut de un grup de firme, care ar fi afiliate unui afacerist.

”Prin această operaţiune de fapt un grup de acţionari sunt pur şi simplu expropriaţi, iar beneficiar al acestei operaţiuni este un alt afacerist, care de fapt controlează ţara”, ne-au declarat surse din sistemul bancar.