Este vorba de liniile electrice cu tensiunea de 110 kV Drochia – Şuri (14,3 km), Şuri – Donduşeni (23,6 km), Chişinău – Hânceşti (25,5 km), Hânceşti – Cneazevca (42,7 km), Şoldăneşti – Ignăţei (22,0 km). Lucrările care vor dura doi ani vor costa 5,3 milioane de euro.

Banii sunt oferiţi de Comisia Europeană, BERD şi BEI, în cadrul proiectului „Reabilitarea reţelelor electrice de transport ale „Moldelectica”. 

În conformitate cu proiectul tehnic, lucrările de construcţie şi reconstrucţie a liniilor electrice vor fi executate inclusiv pe terenuri proprietate privată cu o suprafaţă de 1,649 de hectare, care aparţin la 765 de proprietari din Chişinău, Drochia, Donduşeni, Rezina, Şoldăneşti, Hânceşti, Ialoveni, Cimişlia şi Leova.

Ministerul Economiei a pregătit deja un proiect de lege care vizează exproprierea terenurilor pe care vor trece liniile de înaltă tensiune. Potrivit proiectului de lege vor fi declarate de utilitate publică lucrările de interes naţional de construcţie şi reconstrucţie a celor 5 linii electrice.

Despăgubirile pentru bunurile imobile expropriate se vor efectua din contul mijloacelor alocate din bugetul de stat. Suma despăgubirii urmează să fie negociată cu fiecare proprietar.

Suma totală a finanţării proiectului constituie circa 40 de milioane de euro. Scopul acestui proiect este modernizarea sistemului de infrastructură electrică conform standardelor europene şi pregătirea pentru interconexiunea la sistemul energetic al UE – ENTSO-E.