Una din etape s-a consumat chiar săptămâna trecută când s-a anunţat că preşedintele Parlamentului Andrian Candu şi prim-ministrul Pavel Filip au semnat un demers la adresa Comunităţii Energetice, prin care solicită sprijin în evaluarea independentă externă a ANRE.

Parlamentul şi Guvernul vor să regleze toate tarifele 

Un comunicat de presă al Parlamentului preciza că pe această cale, Legislativul şi Executivul se angajează să dezvolte sectorul energetic, să asigure eficienţa mijloacelor de distribuţie a energiei şi să modernizeze acest sector conform standardelor europene.

„Sporirea transparenţei şi condiţiilor investiţionale în sectorul energetic este un punct-cheie în parcursul stabilizării pozitive a ţării, iar acest lucru se poate face doar cu transparentizarea şi întărirea capacităţilor ANRE. În acest sens, avem o colaborare strânsă cu Guvernul şi vom continua stabilizarea preţului energiei şi reglarea tuturor tarifelor în funcţie de puterea de cumpărare a cetăţenilor Republicii Moldova". a anunţat Andrian
Candu, preşedintele Parlamentului. 

Totodată el a susţinut că o mai bună transparenţă şi eficientizare la nivelul ANRE "se va traduce într-o stabilitate energetică a ţării din punct de vedere tarifar şi va asigura independenţa Republicii Moldova în acest sector crucial”.

Preşedintele Parlamentului a exprimat şi gratitudine Comunităţii Energetice şi partenerilor de dezvoltare pentru sprijinul acordat în implementarea reformei sectorului energetic.

Chişinău cere din nou bani 

În acelaşi timp în textul scrisorii adresate lui Janez Kopac, directorul Secretariatului Comunităţii Energetice de premier şi preşedintele Parlamentului, se vorbeşte despre altceva. Astfel se menţionează faptul că Moldova s-a angajat să transpună prevederile celui de-al Treilea Pachet Energetic al
UE, iar pentru aceasta ar fi nevoie "de o creştere suplimentară a competenţelor ANRE şi de a asigura independenţa totală a acesteia".
Totodată se face referinţă la , dar şi la noua Lege a Energiei, dar şi la angajamentele asumate de autorităţile de la Chişinău pe 14 martie 2016, în cadrul celei de a doua reuniuni a Consiliului de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, privind creşterea capacităţii de reglementare a ANRE. În plus autorităţile cer nu doar expertiză, dar şi asistenţă financiară în acest scop.

Citiţi continuarea pe mold-street.com