Potrivit Ziarul Financiar, Oliver Pollock, părintele acestui simbol, este una dintre marile personalitatea uitate ale Războiului de Independenta American. Fiul unui negustor irlandez, Pollock ajunge pe teritoriul american la 23 de ani şi începe să facă comerţ cu Indiile de Vest. Pollock, o fire foarte ambiţioasa, şi-a dorit multe în viaţă, dar nu s-a aşteptat că un obicei de scriere îl va introduce, indirect, în viaţa aproape oricărui om de pe planeta. Foarte probabil, Pollock şi-ar fi dorit că numele lui să transcendă secolele, iubirea să fata de ideile şi proiectul american să devină un model pentru generaţiile viitoare. O singura carte a fost scrisa despre, cu adevărat, incredibila viaţa a lui Pollock, „Oliver Pollock: Viaţa şi vremurile unui patriot necunoscut”, scrisa în 1937.

Şi niciun articol sau material în limba romana despre povestea creatorului simbolului monedei americane nu a apărut. Pana astăzi, la 238 de ani de când Pollock producea semnul la care visează foarte mulţi.

Povestea lui este strâns legata de Revoluţia Americana, unul dintre războaiele cele mai importante din întreaga istorie a lumii. Pollock a fost acolo, şi a scris istorie acolo, chiar daca astăzi s-a cam uitat.

 Revoluţia Americana sau Războiul de Independenţă, cum a mai fost numit de către istorici, este declanşat pe fondul taxelor şi masurilor punitive din ce în ce mai mari pe care guvernul de la Londra le impunea coloniilor americane. Elita americana, printre care şi Pollock, ameninţă cu rebeliunea. Englezii, simţind pericolul, suplimentează trupele britanice şi le trimit să patruleze pe teritoriul american.

Pe 19 aprilie 1775, la Lexington, miliţiile americane, formate din voluntari şi tineri fără o pregătire militara formala şi susţinuta, se întâlnesc, fata-n fata, cu puternicele trupe britanice. Deşi nu se ştie cine a tras primul glonţ, deci nu se ştie nici astăzi cine a declanşat conflagraţia, războiul dintre coloniile americane şi Imperiul Britanic avea să înceapă fix în acele momente.

Americanii urmau să întâlnească cea mai puternica armata a lumii, cei care au bătut marile armate ale spaniolilor sau francezilor. Iar Statele Unite, pe lângă oameni gata de lupta, aveau nevoie de bani pentru arme, haine şi hrana. Nimeni nu dădea vreo şansa armatei lui Washington. Şi pentru că nu le dădeau şanse, nu le dădeau nici bani. Cu doar 20.000 de oameni, generalul american avea să înfrunte cei mai titraţi militari ai lumii.

Activităţile sale de prosper comerciant îl pun în poziţia potrivita pe Pollock de a ajuta cele 13 colonii americane în procesul lor de uniune şi independenta fata de coroana britanica.

Pe lângă sfaturile şi posturile de funcţionar pe care le ocupa în perioada Revoluţiei Americane, Oliver Pollock, posesorul unei averi impresionante, oferă fiecare ban pe care îl are cauzei americane, ajungând chiar să facă împrumuturi imense pentru a finanţa trupele lui George Washington. Tocmai aceste împrumuturi îl trimit pe Pollock, tatăl simbolului dolarului, timp de un an într-o închisoare de datornici din Havana, Cuba.

După primii doi ani ai războiului şi multe înfrângeri, din ce în ce mai putini credeau în tabăra americana. Nicio tara nu oferea sprijinul armatei lui Washington, tocmai pentru că estimau că nu au absolut nicio şansa în fata puterii militare britanice. În timpul acesta, putini oameni, precum Oliver Pollock, au finanţat şi au făcut posibila continuarea luptei americane.

Batalii de la Saratoga din anul 1777 reprezintă punctul de inflexiune al campaniei americane în Războiul de Independenta. După acesta batali, tari importante şi rivale Marii Britanii, precum Franţa (în 1777) şi Spania (în 1778) au hotărât să se alăture cauzei americane, oferind ajutor militar şi financiar.  Pollock era falit acum, dar ajutase America să ajungă în acest punct. În 1781, trupele americane obţin victorii după victorii, iar oamenii lui Washington uimesc întreg globul când britanicii se declara înfrânţi în fata lor.

În 1778, la trei ani de la începutul războiului, Oliver Pollock, aproape falit, era reprezentantul Congresului Continental în New Orleans, un fel de prim guvern sau for administrativ al Statelor Unite,  aici ocupându-se de documentele contabile ale statului şi de finanţarea trupelor americane. Pe 1 aprilie 1778, Oliver Pollock foloseşte pentru prima oara prescurtarea ce avea să scrie istorie. Pesos sau dolarii spanioli erau cea mai folosita moneda de pe continentul nord american, iar Pollock ii prescurta prin „ps. „Ps”-ul lui Pollock arata de fapt că $ de astăzi, simbolul dolarului.

Etimologic, termenul de dolar provine de la talerul european. Talerul este numele unor monede de argint care au circulat pe întreg teritoriul Europei de la anul 1518. Numele este de fapt o prescurtare a monedei „Joachimsthaler”, folosita în Regatul Boemiei (teritoriul Cehiei de astăzi), zona bogata în argint. Pe aceasta moneda apărea un leu, ce reprezenta blazonul regatului ceh. De la acel desen vine şi numele monedei noastre, leul romanesc. În 1908 au fost scoşi ultimii taleri care mai circulau în Germania.

Pe lângă Războiul de Independenta, Pollock a mai ajutat la finanţarea expediţiei lui Lewis şi Clark, expediţie care a mărit suprafaţa Statelor Unite cu 30%, teritoriul american întinzându-se de atunci înainte de la coastele Oceanului Atlantic la cele ale Oceanului Pacific.

Oliver Pollock nu a produs doar unul dintre cele mai folosite simboluri din lume la momentul actual, dar a ajutat cu adevărat la fondarea tarii ce a devenit un model de administraţie şi democraţie pentru întreaga lume.

Pollock a trăit şi a văzut America conturându-se drept o mare putere. Americanul cu origini irlandeze moare în 1823, anul în care Doctrina Monroe, ce impunea oricărei puteri europene să nu se amestece militar în Emisfera Vestica , intra în acţiune. Şi face din Statele Unite ale Americii o putere demna de luat în seama de către orice stat din lume. Cu activa zeci de ani în urma, Pollock îşi sacrifica averea pentru că trupele lui Washington să nu fie zdrobite de englezi, iar acum tara lui avea puterea să menţină pacea pe o jumătate de glob.

Daca nu ar fi fost Pollock şi prescurtările lui interesante, nu doar că nu am fi avut simbolul actual al dolarului, dar poate nici marile victorii ale armatei conduse de Washington nu ar fi fost posibile fără finanţările lui, iar doctrinele Monroe, Truman, Eisenhower sau Obama nu ar fi mai fi existat niciodată.