Conform studiului realizat de BCE, aproximativ 4% dintre bănci au raportat o înăsprire a standardelor lor interne pentru acordarea creditelor ipotecare. Evoluţia vine ca urmare a implementării directivei UE privind creditarea ipotecară, care cere băncilor să efectueze o analiză mai amănunţită a celor care solicită împrumuturi.

În zona euro, băncile din Olanda şi Germania au înăsprit accesul la creditele ipotecare, în timp ce instituţiile financiare din Italia şi Spania le-au atenuat. Tendinţa va continua în acest trimestru, a apreciat BCE.

La şedinţa de politică monetară din 10 martie, BCE a redus, pentru prima dată în istoria instituţiei, dobânda de bază la nivelul zero şi a majorat peste aşteptări achiziţiile lunare de obligaţiuni de la 60 până la 80 de miliarde de euro. Tot în şedinţa de politică monetară de luna trecută, BCE a decis să reducă şi dobânda la depozite cu 10 puncte de bază, până la minus 0,40%, precum şi dobânda la facilitatea de creditare marginală cu cinci puncte de bază, până la 0,25%. Prin reducerea dobânzii ce se aplică băncilor care stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, instituţia de la Frankfurt vrea să stimuleze băncile să acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul şi investiţiile în Europa.