În prezent, proprietarii de cazane termice autonome, care s-au deconectat de la sistemul termic colectiv, achită 20 la sută din volumul de energie termică consumat de bloc. 

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern pregătit de Ministerul Economiei, factura ar urma să scadă până la 10 la sută. Asta ar reduce din povara financiară pentru aceşti consumatori, deoarece facturile achitate de ei pentru consumul de gaze naturale sunt mult mai mari decât cele ale celor conectaţi la sistemul centralizat.

Totodată, Agenţia pentru Eficienţă Energetică elaborează o metodologie prin care va fi stabilită o diferenţiere a procentului de calcul pentru apartamentele debranşate de la sistemul centralizat în funcţie de amplasarea acestora - apartamente situate la primele şi ultimele etaje, precum şi cele din colţ etc.

În baza acestei metodologii, urmează să fie efectuat auditul energetic al blocurilor, în rezultatul căruia va fi stabilit nivelul exact al consumului de căldură al fiecărui apartament.

Proiectul de hotărâre a fost transmis autorităţilor pentru avizare şi în timpul apropiat va fi înaintat Guvernului spre aprobare.