Cioclea a renunţat la o slujbă foarte bine plătită la cea mai mare bancă din Franţa, „Paribas”, în favoarea preluării conducerii Băncii Centrale din R. Moldova. Acesta s-a concediat, în mod misterios, cu un an în urmă de la banca franceză, iar de atunci se consideră oficial şomer.

În CV-ul său, Sergiu Cioclea, cel care va prelua mandatul de guvernator al BNM pentru următorii şapte ani pe 11 aprilie curent, nu mai este angajat al prestigioasei bănci franceze „Paribas” din mai 2015. Demisia acestuia ridică mai multe semne de întrebare, dat fiind faptul că noul şef al Băncii Centrale nu indică nimic în CV-ul său despre activităţile avute după această dată.

Purtătorul de cuvânt al BNP „Paribas” din Rusia, Dmitri Borşevski, a declarat pentru ziarul naţional că fostul director gerant şi membru al Comitetului Executiv al „Paribas” din Rusia, Sergiu Cioclea, a plecat de la ei în decembrie 2012, fiind transferat la oficiul central al băncii, unde a fost numit şef al Diviziei Rusia şi CSI, Departamentul finanţe corporative al băncii.

Noul guvernator evită să vorbească despre motivele plecării sale de la „Paribas”, dar şi despre activităţile sale din ultimul an.

Totuşi, întâmplător sau nu, plecarea lui Cioclea de la Moscova a coincis cu declanşarea unui scandal în Rusia, legat de activitatea băncii pe care o dirija.

Serviciul Federal Fiscal al Rusiei a atacat „Paribas” Rusia în judecată, acuzând banca de faptul că s-ar fi eschivat de la achitarea impozitelor de pe venitul obţinut de la acordarea unor credite în valoare de peste 613 milioane de ruble. Curtea de Arbitraj din Moscova a obligat banca să achite impozite, amenzi şi penalităţi în valoare de 290 de milioane de ruble ruseşti.

Potrivit auditului efectuat la bancă, în perioada 2009-2010, instituţia bancară ar fi acordat credite corporative unor companii mari din Rusia, transferând companiei-mamă de la Paris 80 la sută din venitul obţinut, sub pretextul că ultima ar fi acordat garanţii de rambursare a împrumuturilor în cazul în care unii dintre debitori nu ar fi fost capabili să restituie creditul.

Un an mai devreme, în 2013, „Paribas” a fost acuzată de implicare în aşa-zisul scandal „offshore leaks”. Potrivit investigaţiei jurnalistice, evaziunea fiscală din cadrul scandalului „offsore leaks” a vizat 420 de miliarde de euro, inclusiv miliardele din aşa-zisa „spălătorie rusească”.

În vârstă de 42 de ani, Sergiu Cioclea a locuit în ultimii 20 de ani în Franţa. Noul guvernator al BNM şi-a făcut studiile de mas­te­rat în şti­inţe eco­no­mice la Uni­ver­si­ta­tea Pantheon-Assas din Paris. După ce şi-a încheiat studiile, Cioclea s-a angajat la prestigioasa bancă franceză „Paribas”, unde a activat din 1997 până în 2015.

Potrivit „Ziarului de Gardă”, Cioclea deţine în proprietate un apartament de 75 m² pe str. Mitro­po­li­tul Dosoftei din Chi­şi­nău, pe care l-a achi­zi­ţio­nat în 2009.Ser­giu Cio­clea nu deţine firme, înre­gis­trate pe numele său în R. Moldova.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.