Reporterii RISE Moldova în colaborare jurnaliştii de la TV LNK şi DELFI din Lituania s-au infiltrat într-o grupare organizată transfrontalieră şi au luat legătura cu reprezentanţii a două firme lituaniene interesate de certificate fitosanitare din Republica Moldova.

Primul contact – Modestas Tylenis

Modestas Tylenis este cetăţean al Lituaniei şi reprezintă interesele companiei irlandeze Capitalway Limited, cu conturile în băncile letone.

Un reporter RISE sub acoperire, în calitate de reprezentat al companiei din Republica Moldova Moldstat-Capturat SRL (firmă inexistentă, inventată de noi pentru această anchetă – n.r.), l-a contactat pe Modestas, spunându-i că are relaţii cu conducerea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) şi că poate obţine certificate fitosanitare, contra-cost. Modestas a fost de acord să colaborăm.

El ne-a cerut să-i trimitem mai întâi certificatele la o adresă din Vilnius, capitala Lituaniei, la sediul companiei BT Logistika. Modestas ne-a explicat că fructele din alte ţări UE, în baza certificatelor de origine moldoveneşti, vor fi exportate în Belarus.

Pe 29 ianuarie, afaceristul ne-a expediat prin e-mail un cont de plată din partea Capitalway Limited. Potrivit documentului, firma Moldstat-Capturat SRL i-ar fi vândut companiei irlandeze 20 tone de mere (un camion – n.r.) cu aproape o mie de dolari, asta în condiţiile în care preţul de piaţă este de 10 ori mai mare.

După corespondenţa electronică, doi jurnalişti incognito din Lituania s-au întâlnit cu Modestas pentru a discuta detaliile afacerii. Modestas a acceptat să se întâlnească cu ei după ce i-am spus că sunt persoanele noastre de încredere. „Pentru prima săptămână am nevoie de 20 de certificate, apoi pot cumpăra 200”, ne-a spus afaceristul.

Ulterior, colegii noştri au stabilit o nouă întâlnire cu Modestas. De această dată, ei au mers cu echipa de filmare. Fiind întrebat de ce corupe fitosanitarii moldoveni, el a evitat să răspundă şi a traversat neregulamentar strada pentru a se îndepărta de jurnalişti.

Documentele obţinute de la Registrul companiilor din Irlanda arată că firma Capitalway Limited este fondată de două companii de tip off-shore, iar director este Eugenijus Urba, cetăţean lituanian.

Urba este asociat cu cetăţeanul rus Dmitri Egorov în World Baltic Trade din Lituania. La rândul său, Egorov este fondatorul BT Logistika (la adresa poştală a acestei firme, Modestas ne-a cerut să expediem certificatele fitosanitare). Partener de afaceri cu Egorov este şi Modestas Tylenis fiind asociaţi într-o companie letonă.

Al doilea contact – Maris şi Vica

Maris Voitans este cetăţean leton, fost proprietar al companiei estoniene Kavestron. În ianuarie 2016, Rosselhoznadzor (Autoritatea Federală Sanitar-Veterinară din Rusia – n.r.) a menţionat numele acestei firme în contextul exportului dubios de „pere moldoveneşti” în Rusia.

Contactat de reporterul incognito, Maris Voitans a explicat că nu poate folosi compania Kavestron în schemă deoarece în astfel de afaceri subterane companiile nu pot activa o perioadă îndelungată. „După tranzacţii suspecte, am fost nevoit s-o lichidăm”, adaugă Marius. În schimb, afaceristul ne-a oferit datele de contact ale partenerilor săi, interesaţi de certificatele fitosanitare din Republica Moldova.

La recomandarea lui Maris, am contactat-o pe lituanianca Vica. Ea ne-a spus că reprezintă interesele firmei estoniene UniBaltic OU.

La telefon, Vica explică schema: „Noi vă trimitem un cont de plată. Voi eliberaţi un certificat fitosanitar. Noi îl transmitem belaruşilor şi ei confirmă certificatul. Ulterior, noi vă plătim după ce obţinem originalele”, a descris Vica.

După această discuţie, am primit o factură de la compania estoniană UniBaltic OU pentru achiziţionarea unui camion cu mere la preţ de peste şapte mii de dolari.
 
Continuarea investigaţiei pe rise.md