August 2012: Schimbarea proprietarilor Unibank

În locul Vienna Capital Partners, proprietari ai băncii au devenit zeci de acţionari: persoane fizice şi juridice. Capitalul fiecăruia - nu mai mult de 5%. Pentru procurarea a mai puţin de 5% nu era nevoie de acordul Băncii Naţionale. Suma înţelegerii a fost de 200 de milioane de lei. O mare parte dintre acţionari au legături cu Ilan Shor. 

Mai - iunie 2013: Noi proprietari off-shore la Banca Socială

S-a schimbat proprietarul la Banca Socială, care a obţinut pachetul de control. Suma înţelegerii - 15 milioane de dolari. Mijloacele financiare pentru procurarea acţiunilor, ca şi în cazul Unibank, au fost obţinute de la companii off-shore cu conturi deschise în bănci din Letonia. Acţiunile au fost cumpărate în pachete mai mici de 5%.

August 2013: Statul a cedat Banca de Economii

Schimbul acţionarilor a avut loc în timpul sărbătorilor: Ziua Independenţei şi Ziua Limbii Române. Acţionar majoritar a devenit Sisteme Informaţionale Integrate, afiliată cu Ilan Shor. O parte dintre aceste acţiuni au fost cumpărate, mai târziu, de VEB-Kapital, din Rusia.

10 octombrie 2014: Proiect anticriză

Statului i s-a permis, în caz de criză, să susţină financiar băncile cu probleme. Pentru ca acest lucru să fie posibil, au fost aprobate modificări în legea Băncii Naţionale, a instituţiilor financiare şi legea privind datoria publică, a garanţiilor de stat şi recreditare.

7 noiembrie 2014: Şedinţă secretă

În noiembrie a avut loc o şedinţă secretă a Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară, la care s-a decis acordarea unui credit celor trei bănci cu probleme. La şedinţă au participat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, şi ministrul Finanţelor, Anatol Arapu.

13 noiembrie 2014: Decizie secretă

Guvernul a luat o decizie secretă: Banca Naţională trebuie să acorde celor trei bănci cu probleme un credit în valoare de 9,5 miliarde de lei, cu garanţia Ministerului Finanţelor sub formă de hârtii de valoare.

25-26 noiembrie 2014: Scoaterea banilor

Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au scos din ţară aproape 18 miliarde de lei: 13,6 miliarde de lei sub formă de credite şi 4,4 miliarde de lei - sub formă de rate ale dobânzilor aferente, care au fost cedate companiei off-shore.

26 noiembrie 2014: Operaţia „Kahovka”

Schema scoaterii banilor a fost legalizată la şedinţa acţionarilor Băncii Sociale în oraşul ucrainean Nova Kahovka, regiunea Herson.

27 noiembrie 2014: Activul problematic este întors statului

Curtea Supremă de Justiţie a luat decizia de a întoarce statului pachetul majoritar de acţiuni la Banca de Economii.

27 noiembrie 2014: Administrare specială la BEM

Banca Naţională a instituit administrare specială la Banca de Economii şi, totodată, a decis să acorde BEM un credit de urgenţă.

27 noiembrie 2014: Totul a ars

Maşina încasatorilor, care transporta documente ale Băncii de Economii, Banca Socială şi Unibank, a fost furată, apoi incendiată. Automobilul îi aparţinea companiei Klassika Force, controlată de Ilan Shor. Şeful Klassika Force, Igor Bodorin, a făcut ulterior parte din administraţia specială la Unibank.

30 noiembrie 2014: Administrare specială la Banca Socială

Banca Naţională a instituit administrare specială şi la Banca Socială. În aceeaşi zi, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare.

5 decembrie 2014: Ancheta

Procuratura a iniţiat o anchetă privind Banca de Economii şi Banca Socială, în cadrul căreia se verifică legalitatea acţiunilor conducerii celor două bănci. Dosarul n-a fost transmis în judecată nici până astăzi. Cazul e dus de Procuratura Anticorupţie, care în timpul jafului din sistemul bancar era condusă de Eduard Harunjen, actual procuror general interimar.

30 decembrie 2014: Administrare specială la Unibank

Banca Naţională a instituit administrare specială şi la Unibank.

6 februarie 2015: Bănuitul Ilan Shor

În dosar au început să apară bănuiţi. Unul dintre principalii - Ilan Shor. Acesta a evitat arestul la domiciliu deoarece candida la funcţia de primar al oraşului Orhei. Şi a câştigat.

9 februarie 2015: Detectivii Kroll

Detectivii financiari ai companiei americane Kroll au început investigaţia. Raportul a fost secretizat şi ulterior prezentat opiniei publice de speakerul Andrian Candu. Pe blogul său.

16-17 februarie 2015: Prăbuşirea leului

Valuta naţională a început să cadă vertiginos. Banca Naţională a dat vina pe panica societăţii pentru această prăbuşire.

20 februarie 2015: Comisie de anchetă

A fost creată o comisie parlamentară de anchetă privind situaţia pe piaţa financiară şi, mai ales, de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Comisia şi-a prezentat raportul peste o lună, pe 24 martie. Printre recomandările comisiei a fost iniţierea modificării legislaţiei bancare în sensul perfecţionării cadrului de supraveghere şi reglementare, evaluarea gradului de responsabilitate a mai multor funcţionari implicaţi în gestionarea activelor BEM în perioada 2010-2014 şi luarea măsurilor disciplinare în privinţa acestora, inclusiv demiterea din funcţii, studierea dinamicii pieţei valutare în acea perioadă pentru a depista posibile acţiuni orchestrate care au dus la prăbuşirea valutei naţionale etc.

30 martie 2015: Ajutorul Băncii Naţionale

Guvernul a mai luat o decizie cu scopul de a „asigura stabilitatea sectorului bancar” şi a acordat încă un credit celor trei bănci cu probleme, în sumă de 5,34 miliarde de lei. Asta suplimentar la cele 9,5 miliarde de lei oferite prin decizie secretă la 13 noiembrie 2014. În total, ajutorul financiar acordat băncilor cu probleme a ajuns la 14,84 de miliarde de lei.

7 iulie 2015: Arestarea rudelor lui Filat

Au fost reţinute rudele apropiate ale fostului premier Vladimir Filat. Pe 6 noiembrie cumnatul lui Filat, Ion Rusu, a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Acesta a fost administratorul companiei Caravita Co şi Business Estate Investments, care nu au întors creditele luate de la Banca de Economii.

5 august 2015: Începutul lichidării băncilor

Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară, condus de premierul Valeriu Streleţ, a luat decizia de a începe procesul de lichidare a Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank.

15 octombrie 2015: Filat, fără imunitate

A fost ridicată imunitatea liderului PLDM Vladimir Filat, după ce Ilan Shor a dat mărturii împotriva lui, declarând că în spatele scoaterii banilor de la Banca de Economii a stat anume Filat. Autodenunţul l-a scutit pe Shor de atragerea la răspundere pentru darea de mită lui Filat.

16 octombrie 2015: Sfârşitul băncilor cu probleme

Banca Naţională a retras licenţele Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank. Până atunci, timp de două luni, toate depozitele, conturile trezoreriale ale Ministerului Finanţelor şi plăţile sociale au fost transferate la alte bănci.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.