„Eu cred că totuşi este suficient timp până în toamnă şi se poate de demonstrat că într-adevăr Moldova şi guvernarea de aici ar fi un partener de dialog. Problema este că în acest moment am avut această misiune, FMI a plecat, deşi au fost, au văzut şi s-au convins că deocamdată mai multe lucruri sunt altfel decât ar trebui să fie, că populismul deocamdată predomină în agenda guvernării, iar reformele sunt lăsate undeva pe plan secund. Guvernarea are suficient timp să înţeleagă că situaţia în care a ajuns RM necesită altfel de abordări, altfel de atitudine. Şi atunci cred că prin toamnă, probabil în septembrie-octombrie, totuşi am putea avea o discuţie cu cei de la FMI, dar pentru asta trebuie nu doar declaraţii, dar e nevoie de paşi realizaţi de guvernare”, susţine fostul ministru.

„Condiţia zero pentru a avea dialog cu partenerii şi pentru deblocarea pe finanţări externe este un memorandum cu Fondul Monetar, iar perspectivele nu sunt atât de roze. Abia în toamnă vom putea avea acest dialog. Mobilizarea şi consolidarea fiscală pe intern se poate totuşi face, dar pentru asta e nevoie de schimbat acel acces sau de închis portiţa cu magazinele Duty Free, unde zeci şi sute de milioane se trec în regim fără impozitare. Mai e vorba şi de automobile, unde legislaţia internaţională este dată peste cap, în situaţia în care maşinile cu numere străine nu plătesc accizele la stat”, a menţionat Veaceslav Negruţa, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Economistul mai afirmă că sunt trei subiecte care deranjează enorm de mult partenerii de dezvoltare şi FMI, în special. „Este vorba despre sectorul bancar şi acel plan de redresare a situaţiei, care nicidecum nu apare. Sunt alte trei bănci în supraveghere specială şi acest procedeu nu are o finalitate şi concluzii de rigoare. Şi există investigarea jafului secolului, care deocamdată nu are nicio mişcare din partea autorităţilor de aici”, a declarat Negruţă, precizând că nici rapoartele de audit şi diagnostic, care au fost cerute de Banca Mondială, BERD şi FMI, nu au fost prezentate.

De menţionat că după încheierea misiunii de evaluare la Chişinău, astăzi FMI a emis un comunicat în care se spune că guvernarea slabă din sistemul bancar costă scump economia Republicii Moldova, iar înlăturarea deficienţelor de către autorităţi sunt „un deziderat demult aşteptat”. 
„Perspectivele rămân deloc simple. Pentru a le face faţă, va fi necesară o gestionare competentă a economiei. Fortificarea guvernării corporative şi perfecţionarea sistemelor de evaluare a riscurilor în băncile comerciale pot fi asigurate într-o manieră credibilă doar cu condiţia reevaluării complete a beneficiarilor finali”, a menţionat Ivanna Vladkova-Hollar, şefa echipei de experţi FMI care au fost în misiune la Chişinău.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.