În prima lună a acestui an băncile au raportat un profit cumulat de aproape 154 milioane de lei, în creştere cu 16% faţă de ianuarie 2015. Aceasta chiar dacă experţii vorbesc despre o lipsă profundă de credibilitate a sectorului, nivelul scăzut al transparenţei acţionariatului şi calitatea joasă a guvernanţei corporative în unele bănci.

După ce a încheiat anul trecut cu un profit de 1,44 de miliarde de lei, dublu faţă de 2014, băncile moldoveneşti continuă să-şi sporească câştigurile. Potrivit informaţiei publicate de Banca Naţională a Moldovei, profitul sectorului bancar a însumat în ianuarie 153,96 milioane de lei, cu 16% mai mult comparativ cu luna similară a anului precedent, când acest indicator înregistra valoarea de 132,6 milioane de lei.

Moldova Agroindbank – lider incontestabil

Cel mai mare profit în ianuarie l-a raportat Moldova Agroindbank – 72,8 milioane lei, de peste trei ori mai mare decât Victoriabank, care se află pe locul secund cu un rezultat financiar pozitiv de 20,7 milioane lei. Poziţia a treia îi revine Mobiasbancă-Group Société Générale, care a finalizat prima lună a anului curent cu un profit de 19,7 milioane de lei, iar pe locul patru s-a clasat Moldindconbank, cu un câştig de 15,5 milioane de lei.

În continuare în clasament urmează Energbank (7,1 milioane lei), Eximbank Gruppo Veneto Banca (6,4 milioane lei), FinComBank (5,6 milioane lei), BCR Chişinău (5,5 milioane lei), Comerţbank (3,3 milioane lei) şi EuroCreditBank (0,5 milioane lei).

Dacă comparăm cu rezultatele pentru luna ianuarie 2015, observăm că şapte bănci – Moldova Agroindbank, Victoriabank, Energbank, Eximbank, FinComBank, BCR Chişinău, Comerţbank – şi-au îmbunătăţit rezultatul, iar patru instituţii financiare – Mobiasbancă, Moldindconbank, EuroCreditBank şi ProCredit Bank – au înregistrat diminuarea indicatorului de profit net.

Dintre cele 11 bănci comerciale, doar ProCreditBank a raportat pierderi, de 3,1 milioane de lei, după ce a încheiat anul trecut cu un profit de 52,2 milioane de lei.

Veniturile din diferenţe de curs valutar se temperează

În ianuarie cele mai mari venituri ale băncilor au provenit, după cum e şi firesc, din dobânzi – peste 536,6 miliarde de lei, în creştere cu circa 130 de milioane de lei faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Pe acest segment primele în top sunt Moldova Agroindbank (148,5 milioane de lei) şi Moldindconbank (116,6 milioane de lei).

În acelaşi timp, băncile au acumulat 88,5 de milioane de lei din taxe şi comisioane, care au adus cele mai multe venituri pentru Moldova Agroindbank (24 milioane de lei), Victoriabank (19,1 milioane de lei) şi Moldindconbank (17,6 milioane de lei).

În ceea ce priveşte câştigurile din diferenţele de curs valutar, care au asigurat venituri fulminante pe parcursul anului trecut aproape tuturor băncilor, în luna ianuarie acestea au însumat 58,96 milioane de lei, faţă de circa 647 milioane în ianuarie 2014. De notat că pe parcursul anului 2015 veniturile din diferenţele de curs valutar s-au cifrat la 1,1 miliarde de lei, fiind mult mai mari faţă de anul 2014, când au constituit 753,2 milioane de lei. Cel mai mult au beneficiat anume băncile care au fost lichidate – Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială.

În ianuarie curent operaţiunile pe piaţa valutară au generat cele mai mari venituri pentru Victoriabank (13,97 milioane de lei) şi Moldova Agroindbank (12,56 milioane de lei).

„Consecinţe oportuniste” care nu vor dura prea mult

Într-un interviu acordat recent agenţiei „Infotag”, preşedintele Mobiasbancă-Group Société Générale, Ridha Thekaia, afirma că profiturile înregistrate de cele 11 bănci care au supravieţuit problemelor de anul trecut nu sunt altceva decât „consecinţe oportuniste”. 

„Anul trecut situaţia de pe piaţa valutară a fost foarte volatilă. Băncile au procurat şi vândut valută, câştigând de pe urma marjei, lucru care le va ajuta să supravieţuiască în 2016, care se aşteaptă să fie un an foarte dificil. Dar situaţia care se înregistrează acum nu poate dura prea mult”, a spus preşedintele Mobiasbancă.

Băncile ar trebui să se concentreze pe creditarea economiei

Referitor la câştigurile de pe urma operaţiunilor pe piaţa valutară, Ridha Thekaia a remarcat un aspect important în activitatea băncilor. 

„Eu am făcut un exerciţiu foarte interesant. Din cifrele care indică rezultatele nete ale băncilor pentru 2014 şi 2015 am scăzut profitul înregistrat în urma operaţiunilor de pe piaţa valutară. Acest exerciţiu simplu permite să vedem cât de bine au activat băncile la capitolul creditarea economiei, care este sectorul de bază al activităţii lor. Este interesant de notat că, în cazul multor bănci, inclusiv al celor mari, rezultatul este negativ, lucru care vorbeşte despre faptul că aceste bănci au beneficiat de pe urma activităţii pe piaţa valutară, dar nu au lucrat foarte bine în sectorul lor de bază – creditarea economiei”, a comentat bancherul.

Topul eficienţei bancare 

Clasamentul eficienţei bancare elaborat trimestrial de Agenţia de Rating şi Estimare Estimator-VM în baza a cinci indicatori de eficienţă (venit total, venit net, ROE, ROS şi rotaţia activelor), arată o detaşare evidentă a patru bănci.

Astfel, în ultimul trimestru al anului trecut Moldova Agroindbank a revenit în fruntea clasamentului eficienţei bancare, poziţie pe care a deţinut-o ferm în prima jumătate a anului trecut. Această bancă se plasează pe prima treaptă şi în cadrul sub clasamentelor Venituri totale şi Venit net. 

Pe locul doi în top se află două bănci comerciale – Victoriabank şi Moldindconbank, cu acelaşi punctaj. La o distanţă mică se poziţionează Mobiasbancă-Group Société Générale. 

„De fapt asistăm la o detaşare evidentă a patru bănci remarcate mai sus după toţi indicatorii absoluţi şi relativi pe întreg sistemul bancar din R. Moldova”, remarcă autorii clasamentului. 

Mai exact, cele patru bănci înregistrează valori peste unitate în calculele clasamentului, poziţionându-se cu mult peste medie. Celelalte şapte bănci au obţinut valori inferioare mediei pe sectorul bancar.