Valeriu Chiţan este membru al Curţii de Conturi din 2011. Acesta a indicat în CV-ul său că a fost membru al consiliului de Administraţie al BNM în perioada 1992-1994. În perioada 1991-1994, a fost viceministru, prim-viceministru al Finanţelor. A fost preşedinte al Asociaţiei Băncilor din Moldova. În perioada 2003-2010 a fost top-manager în grupul petrolier Lukoil. (Vezi mai jos CV-ul)

Cel de-al doilea candidat înscris în cursă, Victor Timotin se prezintă un top manager cu o vastă experienţă în domeniul finanţelor corporative, sectorul bancar (retail banking), microfinanţare, pieţele de capital, relaţiile publice ţi relaţiile cu investitorii”. Acesta a deţinut mai multe funcţii de conducere în bănci din Rusia şi SUA. (Vezi mai jos CV-ul)
 
În total, la fotoliul de guvernator al băncii centrale pretind şase candidaţi. Ceilalţi patru care şi-au depus dosarele sunt Roman Cernâşev, Vadim Brânzan, Sergiu Cioclea şi Serghei Melnik.

Dosarele mai pot fi depuse astăzi până la ora 17:00. La funcţia de Guvernator al Băncii Naţionale pot candida persoanele care, cumulativ deţin cetăţenia Republicii Moldova, au studii superioare/post-universitare, au experienţă de cel puţin 10 ani în domeniul financiar sau monetar, cunosc foarte bine şi au capacitatea de a vorbi fluent engleza.

Fotoliul de guvernator al BNM este vacant din septembrie trecut, când Dorin Drăguţanu şi-a dat demisia invocând presiuni politice. Totodată, s-a lăsat de funcţie şi viceguvernatorul băncii centrale, Marin Moloşag. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.