„Federaţia Rusă, în încălcarea regulilor şi procedurilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi acordului bilateral interguvernamental privind transportul rutier a oprit, în mod unilateral, circulaţia vehiculelor de marfă din Ucraina pe teritoriul Rusiei. Până la primirea de explicaţii din partea Rusiei şi rezolvarea problemei, Ucraina suspendă tranzitul camioanelor înregistrate în Rusia, pe teritoriul Ucrainei”, se spune într-o declaraţie a Guvernului ucrainean, citata de UNIAN.

Premierul Arseni Iaţeniuk a declarat că, din cauza faptului că Rusia a oprit în mod unilateral circulaţia vehiculelor de marfă din Ucraina pe teritoriul său, Ministerul de Externe a trimis imediat o notă guvernului rus, cerând explicaţii pentru acest nou act ilegal.

„Până la primirea explicaţiilor şi soluţionarea litigiului, Ucraina suspendă temporar permisele de tranzit eliberate pentru camioanele înregistrate în Federaţia Rusă, ceea ce presupune suspendarea tranzitului maşinilor din Rusia pe teritoriul Ucrainei”, a spus Iaţeniuk. El a menţionat că Ucraina vrea ca Rusia să respecte regulile OMC şi sa restabilească tranzitul vehiculelor din Ucraina.

Amintim, pe 14 februarie, Rusia a interzis circulaţia camioanelor înregistrate în Ucraina pe teritoriul său, motivând-o de blocada civila impusa in unele regiuni vestice ale Ucrainei împotriva TIR-urilor înregistrate in Rusia.

În prezent, camioanele de marfa din Rusia nu mai au acces in Polonia, Turcia si Ucraina, ceea ce înseamnă practic o izolare rutiera totală a Rusiei de restul Europei. Pentru transportul mărfurilor îi rămân la îndemână căile navigabile şi feroviare.