„Problema care afectează interesele a peste 700 de mii de cetăţeni urmează să fie decisă în mare grabă, folosindu-se de faptul că populaţia este ocupată cu pregătirile de sărbători. În loc să fie discutate în detalii proiectul privind reforma sistemului de pensii, autorităţile încearcă repede să aprobe câteva proiecte importante în ajunul anului nou”, a scris Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook.

„Am citit de câteva ori proiectele şi aşa şi nu am găsit explicaţia financiară a acestei reforme. Premierul susţine că va majora pensiile pentru cei care vor ieşi la pensie în 2017, dar şi pentru cei care au ieşit la pensie în perioada 2001-2008. Dar vrem să aflăm de unde vor fi luaţi bani? Bugetul asigurărilor sociale este deficitar. Şi în 2017, ca şi în 2016, în bugetul asigurărilor sociale va fi transferată aceeaşi sumă, aproximativ 5,5 miliarde de lei”, a adăugat vicepreşedintele Platformei DA.

Potrivit experţilor, o bună parte din populaţia Republicii Moldova nu va reuşi să ajungă la vârsta de pensionare din cauza speranţei de viaţă tot mai mici. Mai mult, experţii afirmă că reformele iniţiate de autorităţi privind sistemul de pensii sunt realizate într-un mod netransparent şi în lipsa unor cercetări pertinente.
 
Amintim că la începutul acestei săptămâni, ministerul a trimis pentru consultări publice un proiect ce prevede creşterea graduală a vârstei de pensionare - până la 62 de ani pentru femei şi până la 65 de ani în cazul bărbaţilor. Dacă va fi susţinută de Guvern şi Parlament, iniţiativa va intra în vigoare chiar de la începutul anului viitor.