„În caz că n-aţi observat, în Moldova trece în Parlament pe ultra-repede înainte o „lege privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală” – sanchi, adică o amnistie fiscală pentru ca băieţii care au furat toţi anii ăştia şi au ascuns banii negri în proprietăţi şi offshoruri să îi poată albi. Urlă presa, câtă mai e, şi societatea civilă, megascandal, dar ăştia merg voios înainte, că alegerile au trecut, îi doare la bască. Iniţiator, finul lui Plahotniuc, normal”, comentează Sorin Ioniţă.

„Cu asta nu vreau să dau idei PSD, dar mă gândesc oricum află de la consilierii lor de taină plantaţi la Chişinău care lucrează pentru guvernul patronat de Plaha. Sau pentru el personal, cam tot aia. Vezi băi Ghiţă cum se face treaba la băieţi profi, nu luzări ca tine? Dai amnistie fiscală, dar nu-i zici pe nume, ca să se poată preface partenerii externi că nu s-au prins despre ce e vorba, deci salvăm şi onoarea lor, şi legea. Îi zici „liberalizarea capitalului” - foarte tare. Ba chiar liberalizare europeană, dacă e”, a adăugat expertul de la Bucureşti.

Precizăm că scandalosul proiect de lege prevede eliberarea de orice răspundere a celor care nu şi-au declarat proprietăţile, în schimbul unei taxe de 2% din valoarea acestei averi. Subiectul a stârnit discuţii aprinse în cadrul dezbaterilor publice, în presă şi în societate. Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au atenţionat autorităţile că acest proiect va duce la legalizarea furturilor, iar cei care şi-au făcut averi ilegal vor scăpa de răspundere penală. Dacă această iniţiativă va fi adoptată, ea va intra în vigoare din 2017.