Acordarea finanţării se face în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea Programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova.

„Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni a reprezentat unul dintre proiectele strategice în relaţia bilaterală cu Republica Moldova, de importanţă esenţială în ceea ce priveşte consolidarea securităţii energetice a statului vecin. Valoarea totală a gazoductului Iaşi-Ungheni se ridică la 26,5 milioane de euro. Pentru acoperirea costurilor, au fost iniţiate procedurile pentru obţinerea unei finanţări europene de 7 milioane de euro prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013. De asemenea, Guvernul Republicii Moldova a adresat Guvernului României solicitarea ca partea de cofinanţare necesară pentru realizarea, pe teritoriul Republicii Moldova, a interconectorului Iaşi-Ungheni să fie asigurată de Guvernul României, din ajutorul financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro”, informează executivul de la Bucureşti.

În 2014, la Ungheni, a avut loc lansarea gazoductului de interconectare a sistemelor de transport de gaze dintre România şi Republica Moldova, iar în luna decembrie a anului 2014 a avut loc recepţia finală a gazoductului. În cursul anului 2015, a fost aprobat Memorandumul de înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică din România şi Republica Moldova.

În cadrul discuţiilor ulterioare la nivel tehnic, autorităţile moldovene au subliniat faptul că, în 2014, au intervenit schimbări majore legate de adoptarea deciziei de a iniţia lucrările în cadrul fazei II, pe tronsonul Ungheni-Chişinău, sens în care cerinţele faţă de Centrul de Automatizare şi Dirijare (dispecerat) de la Ungheni au trecut la un alt nivel referitor la echipare, fiind necesară o tehnologie mai modernă, compatibilă cu Centrul de Automatizare şi Dirijare preconizat pentru amplasare la Chişinău.