„Mă bucur că memorandumul cu FMI va fi semnat dacă nu în octombrie, atunci, la sigur, în noiembrie. Aşa, cel puţin, rezultă din replica dată umilei mele persoane. Dar se bucură oare şi moldovenii puşi la „sciotcik” cu 20 de miliarde pe 20 de ani?! Sunt 20% din PIB. PIB muncit de ei, nu de birocraţii de la FMI. În aceşti 20 de ani, lumea va uita numele „eroilor” Filat, Leancă, Drăguţanu, Candu, Plahotniuc, Shor, Platon, Iaralov. Strănepoţii ne vor întreba ce e cu tâmpenia aceasta?! De ce nu au plătit hoţii, de ce noi? FMI dă mereu lecţii de bune practici şi transparenţă. Totul e bine. Dar cum puteţi să acceptaţi practica asumării de răspundere de guvern pe legi extrem de importante, lucru profund ilegal şi neconstituţional? De ce nu publicaţi memorandumul şi condiţiile (auto)impuse Moldovei?!”, afirmă Ion Sturza pe contul său de Facebook.

Fostul premier consideră că moldovenii trebuie să insiste ca aceste condiţii să fie făcute publice.

„De cine se tem guvernanţii şi FMI? De „tancuri”? Tancurile sunt reprezentate în Consiliul director al FMI. De oameni? Oamenii plătesc (inclusiv moldovenii!) taxe şi contribuţii pentru buna funcţionare a FMI şi au tot dreptul să fie informaţi! Declar cu toată responsabilitatea: FMI poartă o parte de vină pentru dezastrul din sistemul financiar moldovenesc şi furtul miliardului. Conform „fişei de post”, FMI monitorizează politica monetară şi sistemul financiar. A avut suficiente resurse şi „trupe”, misiuni permanente şi în deplasare, acces la informaţii non-stop. Ce s-a făcut? S-a informat pentru „dosar”? Voi cere, în calitatea mea de parte „vătămată”, ca cetăţean al Republicii Moldova, Consiliului director al FMI să lanseze o investigaţie să ştim care a fost rolul şi (ne)implicarea angajaţilor FMI în dezastrul sistemului financiar moldovenesc şi în jaful secolului”, a adăugat Ion Sturza.

„Să nu creadă cineva că FMI ne face o favoare. Creditele vor trebui rambursate. Favoare ne-ar face dacă ar implementa şi în Moldova propriile politici de bune practici, transparenţă şi guvernanţă financiară. E uşor să te prinzi în horă cu localnicii pentru a ascunde propria incompetenţă”, a conchis fostul premier. 

Ion Sturza a anunţat, ieri, că discuţiile privind programul de finanţare pentru Republica Moldova au fost amânate de Consiliul Director al FMI. Reprezentatul permanent al FMI în Moldova, Armine Khachatryan, a venit cu o reacţie la declaraţia fostului premier, precum că FMI a amânat discuţiile cu RM privind programul de finanţare. Potrivit lui, data şedinţei Consiliului de directori executivi va fi anunţată după implementarea tuturor acţiunilor prioritare.

De menţionat că acum câteva zile, în presă a apărut scrisoarea a doi congresmani americani, David Schweikert şi Randy Weber, care au cerut Fondului Monetar Internaţional să se asigure că guvernanţii şi oligarhii de la Chişinău, implicaţi în dispariţia miliardului din sistemul bancar, nu sunt aceleaşi persoane, care vor beneficia de banii contribuabililor din SUA, în condiţiile în care, în prezent, Republica Moldova negociază un nou program de finanţare. 

Oficialii americani au îndemnat FMI să se asigure că banii contribuabililor americani nu sunt folosiţi pentru „salvarea” unui Guvern ai cărui membri au fost implicaţi în jefuirea poporului Republicii Moldova de un miliard de dolari. În scrisoare, congresmanii americani mai spun că Republica Moldova a fost folosită pentru spălarea a 20 de miliarde de dolari din Rusia, prin complicitatea Guvernului moldovean, controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, liderul de facto al PD.