Astfel pe 15 octombrie 2016 a expirat deja şi cel de-al doilea termen de achitare în părţi egale a impozitului pe bunurile imobiliare, dar încă circa 33.000 de contribuabilii nu şi-au onorat obligaţiile fiscale la impozitul pe bunurile imobiliare.

Potrivit administraţiei municipale, suma restantă constituie 17,5 milioane lei. ceea ce reprezintă peste 22% din suma calculată de autorităţile fiscale spre plată.

În acelaşi timp, până la începutul acestei săptămâni de la impozitul pentru bunurile imobiliare, în bugetul local s-au încasat 61,4 milioane lei.

De notat că celor care au admis restanţe la plata impozitului, li se calculează penalizări de 0,07% pentru fiecare zi de întârziere, care este de trei ori mai mari decât în anul 2015. Chiar şi aşa au fost calculate deja sancţiuni de peste 3,9 milioane lei.

Pentru a evita calcularea penalizărilor pentru contribuabilii care nu au reuşit să-şi onoreze obligaţia fiscală, administraţia locală solicită efectuarea plăţii conform Avizului de plată la impozitul pe bunurile imobiliare.

Termenele de achitare în părţi egale a impozitului pe bunurile imobiliare sunt 15 august şi, respectiv, 15 octombrie.

Amintim că din acest an în legislaţia fiscală a apărut un nou titlu , care potrivit autorităţilor va contribui la ameliorarea echităţii fiscale, evitarea sustrageri de la impozitare a averilor dobândite şi responsabilizarea fiscală.

Astfel, persoanele fizice care deţin în proprietate bunurilor imobiliare (unul sau mai multe) cu destinaţie locative (cu excepţia terenurilor) pe teritoriul Republicii Moldova, care au o suprafaţă mai mare de 120 metri pătraţi şi valoarea estimată, apreciată de către organele cadastrale teritoriale ce depăşeşte 1,5 milioane de lei, vor plăti impozitul pe avere.