Micii întreprinzători au organizat mai multe proteste în acest an. Deţinătorii de patentă nu sunt de acord cu propunerile autorităţilor care le sugerează să desfăşoare aşa-numita „activitate independentă”.

La sfârşitul lui august, reprezentanţii Asociaţiei Micului Business au adresat o scrisoare premierului Pavel Filip, în care insistă să intervină pentru a abroga prevederile care interzic, din 2017, activitatea în bază de patentă. În caz contrar, ei au ameninţat cu proteste.

În luna iulie, comercianţii au organizat două proteste în faţa clădirii Guvernului, dar şi în alte localităţi din ţară şi au cerut să le fie păstrat dreptul de a activa în bază de patentă.
 
Ulterior, Ministerul Economiei a organizat dezbateri publice, dar micii întreprinzători au părăsit sala, pe motiv că solicitările lor au fost ignorate. Pe 27 iulie, Cabinetul de miniştri a aprobat o nouă lege ce propune deţinătorilor de patentă să desfăşoare o activitate independentă. Documentul urmează să fie dezbătut în Parlament.