Al doilea producător auto din SUA a oprit fabrica din Flat Rock, la sud de Detroit, pentru a ajusta capacitatea de producţie cu cererea, a anunţat un purtător de cuvânt al Ford.

Uzina, care are 3.702 de angajaţi şi produce modelele Mustang şi Lincoln Continental, îşi va relua activitatea în 17 octombrie. Conform contractului încheiat cu sindicatele, angajaţii vor fi plătiţi în această perioadă.

Oprirea activităţii ar putea fi un indiciu al slăbiciunii pieţei auto din SUA, în trecut un motor de creştere al economiei. Analiştii avertizează că în acest an vânzările de maşini şi camionete în SUA nu vor mai depăşi nivelul record de anul trecut, de 17,5 milioane de unităţi.

Pentru prima dată din octombrie 2014, Mustang a fost pe locul doi în SUA la vânzări, fiind depăşit de Chevrolet Camaro în septembrie. Anul acesta, Ford a vândut 87.258 modele Mustang în SUA, în scădere cu 9,3%, în timp ce General Motors a livrat 54.535 modele Camaro, în scădere cu 11%, arată datele companiei de cercetare a pieţei Autodata Corp.

Luna trecută, Ford Motor a avertizat că se aşteaptă ca „rezultatele totale ale companiei” să scadă în 2017, în urma majorării investiţiilor în vehicule electrice şi în noile oportunităţi menite să întărească afacerea, dar în 2018 rezultatele financiare ar urma să crească.

Compania a anunţat că investeşte 4,5 miliarde de dolari pentru lansarea unui număr de 13 noi vehicule electrice până în 2020. De asemenea, Ford a lansat un program de eficientizare a costurilor în valoare de aproximativ trei miliarde de dolari anual, în perioada 2016 — 2018.

Profitul înainte de taxe ar urma să scadă anul viitor, dar se va îmbunătăţi în 2018, în urma majorării investiţiilor.

Ford se aşteaptă la un profit ajustat înainte de taxe de 10,2 miliarde de dolari anul acesta, în scădere faţă de nivelul record de 10,8 miliarde de dolari înregistrat anul trecut.