Licitaţii cu un singur participant

SRL „Gloria Qvarc”, cu un capital social de peste jumătate de milion de lei, în care Oleg Sîrbu este singurul fondator, este specializată în comerţul cu amănuntul al carburanţilor. În anii 2013-2015 firma a câştigat în total 17 licitaţii pentru livrarea carburanţilor, organizate de câteva instituţii medicale din raionul Edineţ şi de Colegiul de Zootehnie şi Medicină Veterinară din Brătuşeni, acelaşi raion. Majoritatea acestor contracte depăşesc suma de 100 de mii de lei, iar cel mai costisitor, de 2 milioane 300 de mii de lei, semnat la 28 martie 2014, este şi primul încheiat de firmă cu administraţia Colegiului. După această primă achiziţie, firma lui Oleg Sîrbu a fost singura câştigătoare a licitaţiilor pentru furnizarea carburanţilor către această instituţie de învăţământ, cu excepţia unui singur caz (20 martie 2015), în care a câştigat „Rompetrol”. În 6 dintre cele 7 licitaţii câştigate la Colegiu, firma „Gloria Qvarc” a fost singurul participant. Până în anul 2013, furnizor de carburanţi pentru colegiu era Compania „Tirex Petrol”.

Directorul adjunct al Agenţiei Achiziţii Publice, Valeriu Secaş, spune că nu există nicio problemă în faptul că la licitaţii participă un singur agent economic, întrucât în cazul bunurilor, legea nu interzice acest lucru. Potrivit lui, este obligatoriu să participe minim 3 agenţi economici atunci când este vorba despre achiziţionare de servicii.

Ghenadie Frecăuţanu, director-adjunct al Colegiului din Brătuşeni, susţine că la licitaţii participa doar firma „Gloria Qvarc” deoarece administraţia acesteia acceptă ca plăţile să fie efectuate mai târziu. „Noi nu putem plăti pentru combustibil imediat, ci doar după ce prelucrăm pământul şi vindem producţia, în toamnă. Alţi agenţi economici nu vor să participe anume din această cauză. De multe ori am făcut concurs repetat tocmai pentru că se prezenta un singur agent economic”, afirmă Ghenadie Frecăuţanu, care a făcut parte, alături de alţi membri ai administraţiei Colegiului, din comisia de licitaţii.

Furnizor de produse alimentare pentru internatele psihoneurologice

Întreprinderile „Vlados-Com” şi „Maximos Pan”, şi ele fondate exclusiv de Oleg Sîrbu, sunt câştigătoare constante ale licitaţiilor pentru procurarea produselor alimentare de către instituţiile de stat din raioanele de nord. La prima dintre ele lucrează soţia lui Oleg Sîrbu. Deputatul raportează în declaraţia de avere faptul că soţia sa a avut de la „Vlados-Com” un salariu de doar 16 mii de lei, adică ceva mai mult de o mie de lei pe lună. Precizăm că această firmă înregistrează venituri din vânzări de milioane de lei.

Pentru trei internate psihoneurologice - din Brânzeni, raionul Edineţ, din Bădiceni, raionul Soroca, şi din Bălţi - cele două firme sunt în ultimii ani furnizori constanţi. Cele trei instituţii sunt subordonate Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, revenit la partajarea portofoliilor Partidului Democrat. I-am contactat pe directorii internatelor pentru a vedea dacă nu cumva a existat vreo „recomandare” de la minister în privinţa unor agenţi economici. Lilia Melnic, directoarea Internatului de la Bălţi, când i-am spus că ne interesăm de achiziţii şi de cele două firme, ne-a spus: „Discutaţi cu cei de la Minister”. „De ce? Ministerul a organizat concursurile de achiziţii în instituţia Dvs.?”, am întrebat. „V-am spus, sunaţi la Minister şi apoi vorbiţi cu mine” şi a închis.
 
Continuarea citiţi pe anticorupţie.md