Indicele MSCI a scăzut cu 0,7%, la cel mai redus nivel după iunie 2012, iar pe ansamblul săptămânii este pe cale să piardă 3,2%, transmite Reuters.

Indicele japonez Nikkei a inversat avansul de la începutul şedinţei şi a închis în coborâre cu 0,5%, amplificând declinul săptămânal la 3,1%. În Europa, indicii FTSE 100 (Londra), DAX (Frankfurt) şi CAC 40 (Paris) au deschis în scădere cu 0,3%-0,2%.

Petrolul Brent, de referinţă la Londra, a început tranzacţiile de vineri în pierdere cu 1,4%, la 30,38 dolari pe baril, şi se îndreaptă spre o scădere de 9,4% la nivelul săptămânii.

Cotaţia petrolului WTI, de referinţă în SUA, este în coborâre cu 2,6%, la 30,39 dolari pe baril. Declinul săptămânal ar putea atinge 8,5%. Indicele Shanghai Composite din China a scăzut în timpul tranzacţiilor la minimul ultimelor patru luni şi jumătate şi a închis în declin cu 3,55%. Piaţa chineză a fost influenţată negativ de date potrivit cărora noile împrumuturi în yuani au fost în decembrie cu mult sub creditele acordate în noiembrie.