Astfel, pentru o mie de metri cubi vom plăti 6.538 de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 15,4% faţă de taxa de 5.666 de lei pe care o plăteam până acum.

Totodată, ANRE a calculat şi a aprobat următoarele tarife finale de furnizare a gazelor naturale pe categorii de consumatori finali (fără TVA):

- pentru consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 30 m3 – 6.887 lei/1000 m3 (în creştere cu 15,3%);
- consumatorii casnici cu un consum lunar de peste 30 m3 vor plăti 7.175 lei/1000 m3 (în creştere cu 15,3%);

- pentru centralele electrice cu termoficare şi centralele termice pentru producerea şi aprovizionarea cu energie termică a consumatorilor de tip urban prin sisteme de alimentare centralizată – 6.028 lei/1000 m3 (în creştere cu 15,1%);

- pentru alţi consumatori finali instalaţiile de gaze ale cărora sunt racordate la reţelele de distribuţie de presiune înaltă – 6.345 lei/1000 m3 (în creştere cu 14,6 %);

- pentru alţi consumatori finali instalaţiile de gaze ale cărora sunt racordate la reţelele de distribuţie de presiune medie – 6.698 lei/1000 m3 (în creştere cu 14,8 %);

- pentru alţi consumatori finali instalaţiile de gaze ale cărora sunt racordate la reţelele de distribuţie de presiune joasă – 7.175 lei/1000 m3 (în creştere cu 15,3%).

Potrivit ANRE, cauza principală a majorării tarifului final mediu pentru gazele naturale este deprecierea monedei naţionale faţă de dolar, majorarea semnificativă a tarifului pentru serviciul de transport în urma excluderii prin lege a transportului internaţional de gaze naturale în regim de tranzit din activitatea reglementată a SA „Moldovagaz” şi a altor costuri necesar de a fi incluse în tarif.

Noile tarife vor intra în vigoare la data publicării hotărârii respective a ANRE în Monitorul Oficial. Ultima modificare a tarifelor la gazele naturale a fost operată de ANRE la sfârşitul lunii septembrie 2011.

Menţionăm că scumpirea gazului a provocat un şir critici. Experţii susţin că vina acestor scumpiri o poartă guvernanţii care astfel au pus pe umerii consumatorilor simpli miliardul furat de la bănci. Şi asta pentru că deprecierea leului, motivul principal invocat de furnizori, este anume consecinţa delapidărilor din sistemul financiar. Mai mult, din cauza unui amendament propus la legea gazelor naturale de către controversatul deputat PLDM Simion Furdui, despre care se spunea că este informatorul oligarhului Vladimir Plahotniuc, tariful pentru transportul gazelor a crescut de 16 ori. Asta înseamnă că moldovenii vor trebui să scoată din buzunar în jur de 300 de milioane de lei anual doar din cauza acestui amendament.