„Problemele economice pentru această ţară vor fi foarte dificile. Moldova se va confrunta cu mari dificultăţi financiare, ca urmare a unui scandal de corupţie din sistemul bancar şi a scăderii sprijinului din partea instituţiilor financiare, precum Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional”, se arată studiul Stratfor.

Experţii susţin că aceste probleme ar putea bloca eforturile în procesul de integrare a Republicii Moldova în UE, mai ales în contextul actual de instabilitate politică de la Chişinău.

„Aceste provocări, combinate cu un sistem politic aflat în impas, sunt în interesul Rusiei în măsura în care riscă să blocheze eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova”, comentează raportul.

Precizăm că din cauza tranzacţiilor dubioase din sistemul bancar şi-a blocat finanţările către Moldova şi Banca Mondială, iar FMI şi-a amânat vizita la Chişinău după demisia guvernului. Totodată, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a anunţat recent că Uniunea Europeană a suspendat finanţarea pentru Republica Moldova şi că banii europeni vor ajunge în buget atunci când autorităţile de la Chişinău vor forma un nou guvern, capabil să negocieze un acord de finanţare cu FMI, dar şi să soluţioneze criza din sectorul bancar.