Procurori anticorupţie şi auditori americani efectuează cercetări în legătură cu tranzacţii misterioase prin care suma de un miliard de dolari a dispărut, o ruşine pentru Republica Moldova, cea mai săracă ţară din Europa care doreşte să adere la UE.

Scandalul ameninţă să destabilizeze sistemul bancar al ţării care are o populaţie de 3,5 milioane de locuitori, suma însemnând foarte mult pentru acest stat sărac, comentează sursa.

Cazul dispariţiei miliardului a ieşit la iveală după ce Banca Naţională a Moldovei a descoperit că trei bănci au acordat împrumuturi în valoare totală de un miliard, reprezentând 15% din PIB-ul ţării.

Instituţiile financiare respective, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, deţin aproape o treime din activele bancare ale ţării, inclusiv bani pentru plata pensiilor.

Se pare că tranzacţiile au fost efectuate în decurs de câteva zile, chiar înaintea alegerilor parlamentare de la sfârşitul lui noiembrie. Cei care au primit fondurile nu au fost identificaţi, iar banii au dispărut.

Sursa îl citează şi pe şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, care a declarat recent că nu poate explica cum poate cineva să fure o sumă atât de mare dintr-o ţară atât de mică.

Potrivit unui raport parlamentar, care a ajuns în presă, o parte din bani ar fi fost transferată către patru bănci ruseşti. Liderul opoziţiei socialiste Igor Dodon bănuieşte că banii au ajuns în conturile unor firme off-shore, unde s-a pierdut urma. „Banii au fost daţi ştiindu-se că nu vor fi rambursaţi niciodată", a declarat Dodon pentru AFP.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.