Tot mai mulţi moldoveni folosesc cardul la cumpărături

Tot mai mulţi moldoveni folosesc cardul la cumpărături
Sursa: jurnal.md Foto: flickr.com 03.02.2015 14:35
Numărul plăţilor fără numerar efectuate în Republica Moldova în 2014 s-au majorat cu aproape 40 la sută faţă de anul precedent, arată datele Băncii Naţionale a Moldovei. Asta înseamnă că tot mai mulţi moldoveni încep să utilizeze cardul la cumpărături.

În total, în 2014 au fost înregistrate 4,6 milioane de plăţi fără numerar, în valoare de 1,4 miliarde de lei. Deşi a crescut, valoarea plăţilor fără numerar rămâne la un nivel net inferior faţă de retragerile de bani de pe card, care s-au cifrat la 25 de miliarde de lei.

Astfel, moldovenii preferă în continuare să utilizeze cardul mai mult pentru retragerea numerarului din contul salariului.

La sfârşitul lui 2014, numărul cardurilor aflate în circulaţie a atins nivelul de 1,3 milioane de unităţi, în creştere cu 13 la sută faţă de anul trecut.

S-a extins şi reţeaua locaţiilor unde cardul bancar poate fi folosit pentru efectuarea plăţilor fără numerar. Numărul dispozitivelor speciale a sporit cu circa 10 la sută, la cifra de peste 12,6 mii de unităţi.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP