În ianuarie-septembrie, exporturile de mărfuri în UE au însumat 899 de milioane de dolari. Ponderea livrărilor în statele europene a crescut de la 52% anul trecut, la 62%. Cel mai mare volum de mărfuri moldoveneşti a ajuns în România, în valoare de 333 de milioane de dolari, cu 5,3 la sută mai mult faţă de anul trecut.

De cealaltă parte, scade cota exporturilor în ţările CSI - de la 33% în 2014, la 25% anul acesta. Datele statistice arată că producătorii din ţară uită de piaţa rusească şi se orientează tot mai mult spre cea europeană. În nouă luni din acest an, volumul mărfurilor moldoveneşti livrate în Rusia s-a redus cu peste 50 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În nouă luni, pe piaţa rusească au ajuns produse din ţara noastră în sumă de 174 de milioane de dolari.

Au scăzut şi livrările în Ucraina (-62,2%), Turcia (-45,7%), Italia (-18,8%), Germania (-17,1%), etc. În schimb, s-au majorat exporturile către Marea Britanie (+46,1%), Kazahstan (+78,2 %), Franţa (+23,7%), Olanda (+37,2%), Belarus (+2,9%), etc.

Ţara noastră exportă produse alimentare şi animale vii, băuturi şi tutun, seminţe şi fructe oleaginoase, combustibili minerali, lubrifianţi şi materiale derivate, uleiuri, grăsimi şi ceruri de origine animală sau vegetală, produse chimice, ţesături şi articole textile, metale neferoase, maşini şi echipamente pentru transport, mobilă, îmbrăcăminte şi încălţăminte, etc.