Preluarea falimentarei Investprivatbank, raidurile corporative, pierderea şi, ulterior, reîntoarcerea pachetului majoritar în posesia statului şi, în sfârşit, creditarea cu peste trei miliarde de lei de către BNM a instituţiei, pun banca într-o lumină extrem de proastă. BEM este considerată o bancă de importantă sistemic, iar falimentarea ei ar putea avea un impact grav asupra întregului sector financiar. 

Potrivit experţilor, toate relele de la BEM au început  odată cu preluarea obligaţiunilor băncii falite Investprivatbank în 2009, exact în anul în care Republica Moldova a fost lovită de criza financiară.

Povara preluării datoriilor Investprivatbank 

Despre faptul că asumarea obligaţiunilor Investprivatbank a fost o acţiune riscantă ne putem da seama dacă analizăm cum au evoluat principalii indicatori financiari ai băncii.

Potrivit unui studiu al Expert-Grup, preluarea activelor necalitative de la Investprivatbank a determinat sporirea expunerii la risc a băncii, iar stocul activelor ponderate la risc avut o creştere semnificativă: în trimestrul trei din 2009 valoarea acestui indicator s-a majorat cu 624,1 mil. lei faţă de trimestrul  doi  iar suficienţa capitalului ponderat la risc a scăzut cu aproximativ 12 p. p. în aceeaşi perioadă.

În vara anului 2011activele toxice moştenite de la Investprivatbank au fost schimbate contra obligaţiunilor de stat, hotărâre care a ameliorat relativ situaţia băncii. După această tranzacţie BEM a scăpat de activele necalitative şi a obţinut o sursă sigură de lichidităţi, generată de efectuarea plăţilor aferente obligaţiunilor de stat.

Raidurile corporative au agravat situaţia băncii

Altă lovitură pentru BEM au fost aşa numitele atacurile raider din perioada 2011-2013, când s-au produs mai multe achiziţii ostile în sectorul financiar din Republica Moldova. În primăvara lui 2012, BEM a fost atacată prin preluarea titlurilor de proprietate în baza hotărârilor luate de judecători, care, în baza unor documente de o provenienţă dubioasă, decideau anularea obligaţiunilor debitorilor sau a persoanelor garante prin cedarea valorilor mobiliare în favoarea „raiderilor”.

Continuare pe Economist