Cel mai vechi mesaj în sticlă a fost descoperit întâmplător pe o plajă din Australia

Cel mai vechi mesaj în sticlă a fost descoperit întâmplător pe o plajă din Australia
Sursa: jurnal.md/digi24.ro Foto: kymillman.com 06.03.2018 22:10
O sticlă de gin în interiorul căreia se afla o foaie de hârtie pe care era notat un mesaj a fost descoperită recent pe o plajă din Australia. Sticla fusese aruncată dintr-un vapor în urmă cu 132 de ani.

Sticla a fost găsită în vestul Australiei de un cuplu care se plimba pe plajă. Cei doi au decis să o ia acasă gândindu-se că „va arăta bine pe raftul de cărţi”, potrivit The Guardian.

Iniţial aceştia au crezut că este un gunoi, dar după ce s-au uitat mai atent la sticlă, au descoperit hârtia din interior care era datată cu 12 iunie 1886, lucru autentificat de Muzeul Australian Vestic (Western Australian Museum).

„A fost un noroc absolut. Mai bine de atât nu se putea”, spune bărbatul care a găsit sticla.

Sticla fusese aruncată de la bordul unui vapor german numit „Paula”, în Oceanul Indian, la 950 de kilometri de coasta australiană, potrivit lui Ross Anderson, arheolog.

În acea perioadă, au fost aruncate mai multe sticle de la bordul vapoarelor germane, sub forma unor experimente, pentru a depista curenţii oceanici.

Fiecare mesaj trimis avea coordonatele vaporului, data şi numele navei. Specialiştii de la Observatorul Naval German au verificat modul în care era scris mesajul, dar şi informaţiile notate în el şi au confirmat astfel că este autentic.

Bărbatul care a descoperit mesajul vechi spune că a reuşit să-l traducă: „Cunosc limba germană, iar expeditorul îl ruga pe cel care va găsi biletul să noteze coordonatele unde a fost găsit, data şi să-l trimită înapoi.”

În cadrul aceluiaşi experiment, au fost găsite 662 de alte mesaje, iar cel mai recent a fost descoperit în 1934.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI